На війні в Україні загинули понад 20 російських генералів – японська розвідка

Новини
Фото: ТАСС

За даними Японії, зібрані у співпраці з США і Європою, від початку повномасштабної агресії Росії в Україні загинули понад 20 генералів російської армії.

Про це повідомляє японське видання Nikkei з посиланням розвіддані японських військових.

«Британські ЗМІ повідомили в червні, що було вбито понад 10 [російських] генералів. Японія оцінює загальну кількість загиблих у понад 20, спираючись на розвідувальні дані, зібрані у співпраці з США і Європою», – йдеться у публікації.

Японський генерал у відставці, колишній начальник штабу Сухопутних сил самооборони Японії Кієфумі Івата вважає, що це число «неймовірно велике». У США, наприклад, майже не було загиблих у боях офіцерів такого високого рангу, зазначив він.

За однією з версій, Україна могла націлитися на цих командирів, відстежуючи сигнали мобільних телефонів – метод зв’язку, який російські війська були змушені використовувати через проблеми з використанням на фронті засобів радіоелектронної боротьби. Відтоді Москва заборонила використання мобільних пристроїв.

Івата пояснює незвичайно високу кількість убитих російських генералів перевагою українських військових у кібервійні, що дозволяє Києву дізнатися про їх місцезнаходження, а також тактикою Росії відправляти генералів у бойові дії.

«Смерть генерала послаблює моральний дух військ», – пояснив Івата.

Високопоставлений чиновник японської розвідки висловив іншу версію. «У двох східних регіонах можуть бути інформатори, які передають інформацію Україні», – сказав чиновник, маючи на увазі Донецьку і Луганську області, значна частина яких окупована Росією.

Видання вказує на ще один момент, який став очевидним за останній рік, – це «неповноцінність озброєння російської армії».

Нагадаємо, у серпні 2022 року британська розвідка повідомляла, що від початку війни в Україні загинули щонайменше десять російських генералів. Крім того, через низьку ефективність армії та неможливість виконання поставлених завдань були звільнені щонайменше шість російських командувачів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter