Випущені по Україні дві російські ракети пролетіли над Молдовою та над країною НАТО Румунією – Залужний

Новини
Калибр
Пуск крилатих ракет «Калібр» по території України з ракетного корабля РФ, Чорне море Фото: mil.ru

Дві російські крилаті ракети «Калібр», випущені 10 лютого під час атаки по Україні перетнули повітряний простір Молдови та Румунії, яка є країною НАТО. Ракети були запущені з акваторії Чорного моря.

Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

«Сьогодні, 10 лютого, о 10:18 дві російські крилаті ракети «Калібр» здійснили перетин Державного кордону України з Республікою Молдова. Орієнтовно о 10:33 ці ракети перетнули повітряний простір Румунії», – написав Залужний.

Після цього, додав він, ракети знову зайшли у повітряний простір України у точці перетину кордонів трьох держав.

Ракети були запущені з акваторії Чорного моря.

Міністерство оборони Молдови підтвердило порушення повітряного простору країни вранці 10 лютого.

«Відповідальні структури виявили о 10:18 ракету, яка перетнула повітряний простір Республіки Молдова над селом Мокра у Придністровському регіоні, а потім – над с. Косоуци Сорокського району, прямуючи в бік України», – повідомляє пресслужба міністерства.

Зазначається, що Міноборони у взаємодії з відповідальними структурами країни уважно стежить за ситуацією в регіоні та рішуче засуджує порушення повітряного простору Молдови.

Міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску розпорядився терміново викликати посла Росії у Кишиневі Олега Васнецова, щоб укотре вказати на неприпустимість порушення повітряного простору Молдови, повідомив речник МЗС Даніел Воде.

«Росія продовжує агресивну війну проти України, а ракетні удари по сусідній країні прямо та негативно впливають життя на громадян Молдови. Ми рішуче відкидаємо останні недружні дії та заяви щодо Республіки Молдова, вважаємо їх абсолютно неприйнятними для нашого народу. Закликаємо Російську Федерацію припинити військову агресію проти України, яка вже призвела до численних людських жертв та матеріальних втрат», – заявив Воде.

Як повідомлялося, 10 лютого 2023 року Росія здійснила чергову масовану атаку ракетами та дронами об’єктів критичної інфраструктури України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.