Скеровано до суду обвинувачення у колабораційній діяльності «міністру охорони здоров’я Криму» Скорупському

Новини
Костянтин Скорупський, «міністр охорони здоров’я Криму»

Прокуратура АР Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного «міністра охорони здоров’я Республіки Крим» Костянтина Скорупського, який забезпечував медичним обладнанням та лікуванням російських військових.

Дії «міністра» кваліфіковані за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України), йому загрожує до десяти років позбавлення волі, повідомляє прокуратура АРК та м.Севастополя.

«Встановлено, що обвинувачуваний організував забезпечення необхідним медичним обладнанням, лікарськими засобами та спеціальним автотранспортом російські військові формування, які беруть участь у війні проти України. Очільник окупаційного відомства всіляко підтримує збройну агресію РФ проти України та підлаштовує роботу системи охорони здоров’я до потреб російських військових», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, після окупації півострова російськими збройними силами, обвинувачуваний займав різні посади у незаконно створених окупаційних органах влади. Зокрема, головного лікаря Судакської міської лікарні, пізніше – «першого заступника міністра охорони здоров’я Криму». У липні 2022 року він добровільно обійняв посаду «міністра охорони здоров’я Республіки Крим».

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося ГУ СБУ в АР Крим.

Як повідомлялось, в листопаді 2022 року СБУ повідомила про підозру у колабораційній діяльності так званому «міністру охорони здоров’я Криму» Костянтину Скорупському, який змінив медичну систему окупованого півострова під військові потреби рашистів, які в ході повномасштабного вторгнення Росії атакували Південь України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.