Глава Пентагону на засіданні у форматі «Рамштайн»: Ми допоможемо Україні весняним контрнаступом

Новини
Міністри оборони США та України Ллойд Остін та Олексій Резніков на 9-му засіданні Контактної групи з підтримки оборони України, 14.02.2023 Фото: facebook.com/reznikovoleksii

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Україна має термінові потреби у додатковій військовій допомозі та запевнив, що союзники з НАТО готові надати українським захисникам обіцяну підтримку для проведення весняного контрнаступу та підтримати Україну у довгостроковій перспективі.

Про це глава Пентагону заявив на відкритті засідання Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн» 14 лютого у Брюсселі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Я гордий бути тут із представниками з усього світу. Ми тут, щоб підтвердити нашу підтримку вільної та суверенної України. Майже рік тому Путін розпочав своє неспровоковане та невиправдане вторгнення. Путін думав, що його війська захоплять Київ і повалять демократично обраний уряд. Він думав, що світова спільнота змириться з цим», – сказав Остін.

Він навів слова президента США Джо Байдена, що вторгнення РФ в Україну – це тест для всього світу.

Остін зазначив, що українська армія відсунула російські війська від Києва, Харкова та вигнала з Херсону «за допомогою Javelin, Stinger та іншими системами, наданими країнами у цій кімнаті».

«Ця Контактна група чітко свідчить про те, що ми продовжуватимемо підтримувати боротьбу України за свободу у довгостроковій перспективі. І ми допоможемо Україні просуватися під час весняного контрнаступу. З єдністю і терміновістю ми продовжимо надавати обіцяну Україні підтримку», – наголосив він.

Глава Пентагону також відзначив координацію та зусилля країн щодо надання Україні систем ППО Patriot, SAMP-T і танків.

«Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди працюють разом над наданням Україні бойових танків Leopard», – додав він.

«Але нам все ще багато потрібно зробити разом. Ми маємо посилити нашу увагу. Україна має термінові вимоги, щоб допомогти їй у цей критично важливий момент», – сказав Остін.

Він наголосив, що мета Контактної групи не лише надати зброю, а й забезпечити довготривалі можливості. За словами Остіна, країни сьогодні продовжуватимуть говорити про синхронізацію допомоги Україні, також обговорюватимуть тему промислових ініціатив для безперервності підтримки.

«Кремль усе ще робить ставку на те, що зможе нас перечекати. Але за рік ми єдині, як і раніше», – заявив Остін.

Глава Пентагону висловив упевненість, що єдність країн лише зростатиме. Він зазначив, що війна стосується не лише права України жити у світі та безпеці, а й також визначає, у якому світі житимуть «наші діти».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.