У Криму окупанти готуються роздавати землю учасникам війни проти України

Новини
Село Міжводне в Чорноморському районі Криму. Фото: ТАСС

У Криму окупанти готуються роздавати землю учасникам війни проти України з кримською пропискою в російській юрисдикції. Ділянки розподілятимуть автоматично в порядку черги.

Про це повідомляють кримські провладні інформаційні ресурси з посиланням на слова так званого «заступника міністра майнових та земельних відносин Республіки Крим» Анатолія Заїченка, пише Центр журналістських розслідувань.

«Розподіл ділянок буде проведений автоматично, за допомогою програмного комплексу, виключаючи людський фактор та можливість вибору ділянки. Це пов’язано насамперед для того, щоб виключити суперечки або можливі корупційні ризики», – сказав Заїченко.

Землю учасники війни проти України будуть отримувати у Ленінському, Сакському, Чорноморському та Роздольненському районах півострова. Зараз російські посіпаки формують списки ділянок.

У грудні 2022 року окупаційна «влада» Криму затвердила порядок надання земельних ділянок кримчанам, які беруть участь у так званій «спеціальній військовій операції», як у Росії називають війну проти України. На землю зможуть претендувати учасники «спецоперації», які мали постійну реєстрацію на території півострова станом на 24 лютого 2022 року. Облік цих людей вестиме «органи місцевого самоврядування», а безпосереднім виділенням ділянок займатиметься «міністерство майнових та земельних відносин Криму».

Від 2014 року Росія у Криму проводила політику зміни демографічного складу населення, виселяючи нелояльне українське населення та колонізуючи території російськими громадянами. За оцінками експертів та представництва президента України в АРК, на півострів за період окупації переїхало 500–800 тисяч громадян РФ.

За українським і міжнародним законодавством росіяни перебувають на території Криму нелегально. Після визволення півострова їм доведеться виїхати самостійно – або їх депортують примусово.

Крім того, Україна не визнає будь-які документи, видані окупаційними «органами влади».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.