Прем’єр Швеції виступив за створення коаліції з надання Україні винищувачів Gripen

Новини
Gripen

Швеція не виключає надання Україні винищувачів Gripen, а також виступає за створення міжнародної коаліції для їх постачання.

Про це заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон на пресконференції під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 15 лютого у Києві.

«Минулого тижня, коли ми зустрічалися у Брюсселі, багато країн сказали, що не виключають цього. Але маємо водночас визнати, що повинна бути створена міжнародна коаліція, яка ухвалюватиме подібні рішення. Ми розуміємо, що для України це не повинно розтягуватися в часі», – сказав Крістерссон.

Прем’єра також запитали, коли в Україні очікується постачання артилерійських установок Archer. У відповідь він не назвав конкретних дат, заявив, що це відбудеться «якнайшвидше».

Швеція передасть Збройним силам України 51 бойову машину піхоти CV90, а також самохідні артилерійські установки Archer та гранатомети. Про це заявив прем’єр-міністр країни Ульф Крістерссон після зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві.

«Ми надаватимемо стільки підтримки, скільки потрібно, як в економічному так і в оборонному аспектах. Наш останній пакет оборонної допомоги — 51 бойова машина піхоти та артилерійські системи Archer, а також партія гранатометів. Ми вважаємо, що вони вплинуть значно на бойову спроможність сил України», — сказав прем’єр Швеції.

Раніше Швеція вже затвердила рішення передати Україні 50 важких БМП CV90, артилерійські установки Archer та додаткові гранатомети NLAW. Голова уряду країни повідомляв про це наприкінці січня.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Україна має термінові потреби у додатковій військовій допомозі та запевнив, що союзники з НАТО готові надати українським захисникам обіцяну підтримку для проведення весняного контрнаступу та підтримати Україну у довгостроковій перспективі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.