Російський інженер втік у США та пообіцяв розкрити «всі таємниці» бомбардувальника Ту-160 – ЗМІ

Новини
Ту-160

Російський фахівець, який працював у Казані над стратегічним бомбардувальником Ту-160, утік у США та попросив притулку. Наприкінці грудня 2022 року росіянин разом із сім’єю приїхав броньованим позашляховиком до кордону США та Мексики і попросив дозволу на в’їзд у країну.

Про це повідомляє новинний портал Yahoo News із посиланням на нетаємний звіт Служби митного та прикордонного контролю США.

Росіянин пояснив, що побоюється переслідувань за участь в антипутінських протестах на підтримку російського опозиційного політика Олексія Навального. Також, згідно зі звітом, він запропонував розкрити «деякі з військових таємниць Росії, які найбільш ретельно охороняють».

Утікач розповів, що працював інженером на заводі з виробництва літаків «Туполєв» у Казані, де із 2018-го до 2021 року займався будівництвом Ту-160.

Експерти, із якими розмовляли журналісти, назвали «дивною та безпрецедентною обставиною» те, що у звіті вказано всі персональні дані громадянина РФ і розкрито його пропозицію видати військові таємниці іноземній державі. Вони вважають водночас, що інженер із таким послужним списком справді може бути носієм цінної інформації.

У Yahoo News не публікують імені росіянина – як повідомляють, щоб не наражати його на небезпеку.

11 січня 2023 року, пише видання, росіянина визнали особою, «яка заслуговує на довіру» і становить потенційний інтерес для США, після чого його передали для подальшого допиту у ФБР. Пентагон та ФБР не відповіли на запити Yahoo News про коментарі.

У Росії хочуть збільшити кількість літаків дальньої авіації завдяки добудові стратегічних бомбардувальників Ту-160 і Ту-22М3 комплектування зразка початку 90-х і раніше, повідомляло 2 січня 2023 року видання Defense Express. Видання пише, що за минулий рік російська оборонна промисловість прозвітувала про передання вже двох Ту-160, виготовлених із радянських «заготовок» та комплектування, які залишилися ще із часів СРСР. Випробувань цих бортів поки що не починали.

Видання стверджує, що росіянам потрібно практично «з нуля» відновити весь ланцюжок із виробництва Ту-160. На цьому тлі у РФ і виник варіант використовувати як «проміжний варіант» добудову бомбардувальників із тих «заготовок», які з радянських часів досі стоять на заводських стапелях. Скільки саме «заготовок» бортів є в РФ, у відкритих джерелах не згадують.

За даними щорічного зведення The Military balance, яке публікує Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS), у розпорядженні РФ станом на 2020 рік було 16 Ту-160 різних модифікацій. Даних про те, скільки з них готові до застосування, немає. Кілька таких літаків регулярно використовують російські окупанти для запуску ракет по об’єктах критичної та енергетичної інфраструктури України.

Серед інших, РФ атакує Україну бомбардувальниками Ту-160 з акваторії Каспійського моря, завдаючи ударів по критичній інфраструктурі.