Європарламент схвалив резолюцію з закликом надати Україні літаки і все необхідне для перемоги над РФ

Новини
Европарламент

Європарламент схвалив резолюцію до першої річниці з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у якій висловлює осуд діям Кремля та закликає надати Україні усю необхідну допомогу, у тому числі розглянути можливість передачі західних винищувачів.

Документ ухвалено на засіданні 16 лютого.

«За» проголосували 444 депутати, «проти» – 26, утрималися – 37. Фінальний текст резолюції з усіма поправками ще не опублікований.

Згідно з переказом, який наводить пресслужба Європарламенту, євродепутати засуджують дії Росії проти України, висловлюють повну підтримку українцям та підтверджують готовність допомагати Україні, зокрема зброєю, стільки, скільки буде необхідно.

Вони закликають уряди країн ЄС серйозно розглянути надання Україні винищувачів, гелікоптерів, необхідних ракетних систем та суттєво збільшити постачання боєприпасів, аби Україна могла не лише захищатися, але й повернути повний контроль над усією територією у межах своїх міжнародно визнаних кордонів.

Резолюція закликає країни ЄС погодити 10-й пакет санкцій проти Росії, який зараз готують, та суттєво розширити його, а також подбати про більшу ефективність вже запроваджених санкцій і блокування лазівок, які дозволяють обходити їх.

Євродепутати закликають розробити юридичний механізм для конфіскації заморожених у ЄС російських активів, аби спрямувати ці кошти для відбудови України і компенсацій постраждалим від війни. Зазначається, що після завершення війни з Росії потрібно стягнути значні репарації і спрямувати їх на відбудову України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.