Миколаївський суд дав можливість вийти під заставу колаборанту з Херсона Вадиму Штепенку

Новини
Вадим Штепенко, колаборант. Фото з соцмережі

Центральний районний суд Миколаєва дав можливість вийти під заставу у 800 тис. гривень херсонському колаборанту, колишньому чиновнику Херсонської облдержадміністрації Вадиму Штепенку, який співпрацював з російськими окупантами та був затриманий СБУ.

Про це повідомляє видання «МОСТ» з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах.

15 лютого 2023 року Штепенка затримали співробітники СБУ в Херсоні за підозрою у державній зраді.

Під час тимчасової окупації Херсона росіянами Штепенко добровільно пішов на співпрацю з представниками окупаційної «адміністрації» держави-агресора та проваджував господарську та інформаційну діяльність в інтересах Росії.

Компанія Штепенка захопила всі рекламні площі у місті, які до того належали різним підприємцям.

Приватне підприємство, яке належало Штепенку, власник переоформив відповідно російського законодавства та виконував контракти і замовлення окупаційної «адміністрації».

На базі рекламного агентства Штепенка було організовано друк та розміщення рекламної агітаційної проросійської продукції у Херсоні.

Крім того, за даними слідства, Штепенко виконував замовлення фейкової «ректорки Херсонского государственного университета» Тетяни Томіліної щодо підготовки агітаційної літератури для проведення фейкового «референдуму» на окупованій території Херсонської області.

16 лютого 2023 року, обираючи запобіжний захід, миколаївський суддя відправив Штепенка до СІЗО, але передбачив можливість внесення застави у сумі 800 тис. гривень.

Однак, як зауважує «МОСТ», частини 4 та 6 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність) не передбачають альтернатив запобіжному заходу.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.