Віцепрезидентка США: Дії РФ в Україні – це злочини проти людства, ті, винних разом з керівниками притягнуть до відповідальності

Новини
Віцепрезидентка США Камала Гарріс виступає на Мюнхенській безпековій конференції, 18.02.2023 Фото: Reuters

Віцепрезидентка США Камала Гарріс заявила, що немає сумнівів, що дії російської армії в Україні – це злочини проти людства. Вона наголосила, що ті, хто їх скоює, та їхні російські керівники будуть притягнуті до відповідальності.

Про це Гарріс сказала 18 лютого на Мюнхенській конференції, передає Інтерфакс-Україна.

«Як юрист я знаю чітко про важливість збору фактів і перевірки законності. У разі дій РФ в Україні ми дослідили докази. Ми знаємо правові стандарти. І тут немає сумнівів, це злочини проти людства», – зазначила віцепрезидентка США.

Гарріс також вказала, що ті, всі, хто скоює злочини в Україні, та їхні російські керівники будуть притягнуті до відповідальності.

«США офіційно зазначають, що РФ скоює злочини проти людства. Я кажу всім, ті, хто скоює ці злочини, і їхні керівникам, які є співучасниками злочину: ви будете притягнуті до відповідальності», – заявила віцепрезидентка США.

Вона наголосила, що США будуть продовжувати підтримувати юридичний процес в Україні та міжнародні розслідування, оскільки справедливість повинна перемогти.

«Якщо Путін думає, що може нас перечекати, то він сильно помилився. Час не на його боці. Безсумнівно, українці продовжать проходити через випробування, як за цей рік, трансатлантична єдність також продовжиться, і буде проходити через випробування. Я впевнена, що Україна вистоїть. США і Європа вистоять у цьому», – додала Гарріс.

Вона запевнила, що США будуть продовжувати стояти на захисті свободи, і американці завжди будуть на боці справедливості.

«Війна в Україні має глобальні наслідки. Жодна нація не перебуває в безпеці, коли одна країна порушує суверенітет і територіальну недоторканність іншої країни, коли злочини проти людства є безкарними, коли країна з імперськими амбіціями може бути не покарана», – зазначила віцепрезидентка США.

Вона наголосила, що потрібно залишатися сильними, оскільки в разі досягнення Путіним успіху, інші нації і країни відчують безкарність.

Також вона відзначила занепокоєння тим, що Іран і Північна Корея відправляють зброю РФ, а також тим, що Китай поглибив відносини з Росією.

«США і далі будуть підтримувати Україну і будуть це робити так довго, як знадобиться», – заявила Гарріс.

Також вона запевнила, що Україна продовжуватиме отримувати допомогу від об’єднаної трансатлантичної спільноти.

17 лютого 2023 року у Німеччині розпочалася Мюнхенська безпекова конференція, що присвячена найбільш актуальним проблемам європейської та світової безпеки.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.