У Бердянську горить база відпочинку, до якої російські війська звозили поранених

Новини
Бердянск пожар
Стовп чорного диму над Бердянською косоюФото: скріншот з відео 19.02.2023

У Бердянську горить ДОЦ «Райський куточок» та готель «АББА», в яких російські війська звозили поранених, використовуючи захоплений об’єкт як «шпиталь».

Про це повідомляє Бердянська міськрада з посиланням на місцевих жителів.

«Окупанти у своїх пропагандистських каналах публікують інформацію, що причина пожежі на «Райському куточку» – замикання. За їх інформацією загорівся ресторан, котельня та частина гаражів. Чого взимку на Косі палає ресторан, незрозуміло?! Але можна сказати впевнено, що майно, яке вони не використовують у власних цілях, вони точно тушити не стали б. Відповідно цей об’єкт для них дуже важливий», – йдеться у повідомленні.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, загорілася база відпочинку і ДОЦ «Райський куточок» на вул. Малигіна, 6.

Мешканці тимчасово окупованого міста в telegram-чатах перейменували місце на «Адський угольок».

У цьому закладі на Середній косі окупанти «оселилися» у вересні 2022 року.

«Райський куточок» на Бердянській косі з висоти пташиного польоту Фото: Денис Тарановський, Google Street View, літо 2021 р.

Після проведення пропагандистського молодіжного форуму «Юг молодой», стало відомо, що росіяни облаштували на базі шпиталь для своїх поранених військових.

Окупанти публікують інформацію, що причина вранішньої пожежі — коротке замикання, через яке згоріли ресторан, котельня та частина гаражів.

Центральний вхід ДОЦ «Райський куточок», захоплений окупантами Фото: скріншот з відео місцевих пропагандистів, вересень 2023 р.

Власник ДОЦ «Райський куточок» та готелю «АББА» на цій же території Олексій Бакай — член «Партії регіонів» та «ОПЗЖ», двічі ексмер Бердянська, а нині — голова Бердянської державної районної адміністрації.

Читайте також: У Бердянську окупанти влаштували «гаражний терор»

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.