За організацію так званого «референдуму» гауляйтерці села Станіслав на Херсонщині Оксані Іванко повідомили про підозру

Новини
Оксана Іванко
Оксана Іванко, колаборанткаФото: соцмережі

Служба безпеки України повідомила про підозру у вчиненні кримінального злочину Оксані Іванко, гауляйтерці звільненого на початку листопада 2022 року села Станіслав на правобережній частині Херсонської області. За організацію так званого референдуму з «приєднання» Херсонщини до складу Росії їй загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Повідомлення про підозру опубліковано на офіційному сайті Офісу генерального прокурора України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У документі вказано, що мешканка Станіслава Херсонського району Іванко Оксана Олександрівна, 1 жовтня 1984 року народження, добровільно, за грошову винагороду взяла на себе повноваження голови «дільничної виборчої комісії» №427 для організації фейкового «референдуму» в своєму селі. До її обов’язків входила організація роботи «виборчої комісії» і подворового та поквартирного обходу жителів для «голосування», а також залучення до проведення «референдуму» інших людей.

«Оксана Іванко організувала роботу «ДВК» №427 без дотримання основних принципів вільної участі та добровільного таємного голосування, публічності та відкритості «референдуму» і вжила заходи для організації незаконного голосування», – йдеться в повідомленні про підозру.

За участь в організації і проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, вчиненій за попередньою змовою групою осіб Оксані Іванко за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі і конфіскація майна. 

Як повідомляв ЦЖР, російські загарбники призначили Оксану Іванко гауляйтеркою Станіслава 15 серпня 2022 року. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну вона працювала керівницею місцевого театру мініатюр «Мельпомена».  

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.