Президент США Джо Байден у Києві: хроніка події

Новини
Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента України

Президент США Джо Байден приїхав до Києва. Про візит офіційно не повідомлялося.

13:27 Sky News: Президент Володимир Зеленський заявив, що сьогоднішні переговори з його американським колегою Джо Байденом були «плідними» і «дуже важливими».

«Ми сподіваємося, що 2023 рік стане роком перемоги», – додав він.

Він також заявив, що продовжить робити все можливе, щоб демократичний світ «переміг у цій історичній битві».

За його словами, Україна переживає дуже складний період, але вона зробить «історичні досягнення» за допомогою США та решти світу.

«Сьогоднішні переговори були дуже плідними, дуже важливими і дуже вирішальними», – сказав він, додавши, що їхні результати, безумовно, матимуть вплив на полі бою.

«Відновлення та встановлення правосуддя також є важливим… і агресор має взяти на себе відповідальність за агресію та відшкодувати збитки», – сказав Зеленський, перш ніж подякувати США за підтримку в забезпеченні цього.

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента

13:15 Президент США Джо Байден вважає, що Україна продовжуватиме перемагати у війні проти російських окупантів.

За його словами, війна РФ проти України є найбільшим сухопутним конфліктом у Європі від часів Другої світової війни.

«І ви в ній досягли успіху, всупереч усім очікуванням, крім ваших власних. І я впевнений, що ви й надалі перемагатимете», — сказав Байден.

Він зазначив, що його візит до Києва демонструє підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України з боку США.

«Я думаю, що було б критично важливо не залишити жодного сумніву в тому, що США підтримують Україну в її війні проти жорстокої агресії. Відбулися жахливі речі, вторгнення, але водночас українці проявили себе так, як дуже мало народів проявляли себе у своєму захисті. І вони допомогли нам зрозуміти значення демократії», — заявив американський президент.

Байден підкреслив, що обговорюватиме із Зеленським те, як США та союзники можуть ефективніше допомогти Україні.

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента

13:13 Reuters: Президент Володимир Зеленський заявив, що обговорив із президентом США Джо Байденом питання передачі Україні далекобійних озброєнь.

За словами Зеленського, під час візиту Байдена він обговорив із ним зброю великої дальності.

У Білому домі заявили, що президент США оголосить про нові санкції проти Росії та новий пакет військової допомоги Україні.

Також Байден повідомив, що з нетерпінням чекає поїздки до Польщі, щоб зустрітися з президентом Анджеєм Дудою та лідерами союзників зі східного флангу, а також висловити зауваження щодо того, як Сполучені Штати продовжуватимуть об’єднувати світ для підтримки народу України та основних цінностей, які відображені у Статуті ООН.

13:02 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба:

«Відбули історичний візит. Скажу так: обидва президенти задоволені розмовою. Атмосфера – максимально довірлива і душевна.

Цей візит є перемогою українського народу і президента Зеленського. Він здійснений всупереч всьому заради перемоги України і всього вільного світу. Чіткий сигнал на болота – вас ніхто не боїться!

Щойно приїхавши з Мюнхена, я знову вирушаю в дорогу. Відновлюю своє відрядження в Брюссель, Гаагу та Нью-Йорк.
Брюссель: перша тристороння зустріч Україна-ЄС-НАТО для координації зусиль щодо зброї, тренувань, збільшення обсягів роботи оборонної промисловості.

Гаага: переговори щодо зброї, відповідальності, членства України в ЄС і участь в заходах з нагоди року повномасштабного вторгнення.

Нью-Йорк: Генасамблея, Рада Безпеки, зустрічі. Це буде про коаліцію на підтримку України, Формулу миру Зеленського, а також інші важливі рішення.

Ми обов’язково переможемо».

12:56 Офіс президента України опублікував фотозвіт візиту президента США Джо Байдена до Києва.

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента

12:47 Джо Байден прокоментував свій візит:

«Я сьогодні в Києві, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України, — президент США Джо Байден», — повідомив він.

Зеленський провів перемовини з Байденом тет-а-тет і з делегаціями:

«Це була розмова, яка дійсно наближає нашу спільну перемогу в цій війні. Ми можемо і маємо зробити так, щоб саме цей рік, 2023-й, став роком перемоги”, – зазначив Зеленський.

Україна отримає новий пакет військової допомоги на $500 мільйонів. Про нього буде оголошено завтра. Як повідомляють ЗМІ, про це президент США заявив в ході візиту.

США наступного тижня оголосять нові санкції проти рф — повідомляє Білий дім.

Зеленський та Байден говорили про зброю — Єрмак

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента, Андрій Єрмак

«Візит Джо Байдена – стратегічний. Вирішуються чимало питань і будуть пришвидшені ті, які підвисли» – написав він.

Президент США Джо Байден у Києві 20 .02.2023 Фото: Офіс президента, Андрій Єрмак

Президент України Володимир Зеленський опублікував спільну фотографію із лідером США.

«Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців», – написав Офіс президента.

Білий дім: Байден обговорить із Зеленським у Києві розширену підтримку України.

Президент США оголосить про додатковий пакет військової допомоги, який включатиме боєприпаси, протитанкові системи та радари для ППО. Також США запровадять нові санкції проти РФ – їх оголосять на наступному тижні.

Помічники президент США Джо Байдена досліджували, чи може американський лідер безпечно приїхати до України під час візиту до Польщі. Вони шукали способи, як таємно перетнути кордон, повідомляє Politico.

«Помічники досліджували спроби таємно переправити Байдена через кордон в Україні, але поїздку майже виключили», – йдеться у повідомленні.

Проте у Білому домі вирішили, що візит Байдена в Україну буде занадто небезпечним, тому відкинули таку можливість.

«Більшість помічників вважають, що загроза безпеці для Байдена чи України не варта того», – зазначають журналісти.

12:44 Офіційна заява Білого дому.

«Поки світ готується відзначити річницю жорстокого вторгнення Росії в Україну, я сьогодні перебуваю в Києві, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну та непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України.

Коли Путін почав вторгнення майже рік тому, він вважав, що Україна слабка, а Захід розділений. Він думав, що зможе пережити нас. Але він глибоко помилявся.

Сьогодні в Києві я зустрічаюся з президентом Зеленським та його командою для розширеної дискусії щодо нашої підтримки України. Я оголошу про чергову поставку критично важливого обладнання, включаючи артилерійські боєприпаси, протитанкові системи та радари повітряного спостереження, щоб допомогти захистити український народ від повітряних бомбардувань. І я поділюся, що пізніше цього тижня ми оголосимо про додаткові санкції проти еліт і компаній, які намагаються ухилитися від військової машини Росії або заповнити її. За останній рік Сполучені Штати створили коаліцію країн від Атлантики до Тихого океану, щоб допомогти захистити Україну, надаючи безпрецедентну військову, економічну та гуманітарну підтримку – і ця підтримка триватиме.

Я також з нетерпінням чекаю поїздки до Польщі, щоб зустрітися з президентом Дудою та лідерами наших союзників зі східного флангу, а також висловити зауваження щодо того, як Сполучені Штати продовжуватимуть згуртовувати світ для підтримки народу України та основних цінностей людини. права та гідність у Статуті ООН, які об’єднують нас у всьому світі».