Путін заявив, що Росія призупиняє участь у договорі зі США про стратегічні наступальні озброєння

Новини
Президент Росії Володимир Путін виступає з посланням до Федеральних зборів РФ, 21.02.2023 Фото: kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін оголосив про те, що Росія призупиняє свою участь у Договорі зі США про подальше скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) та готова провести випробування нової ядерної зброї.

Про це глава Кремля заявив 21 лютого, виступаючи з посланням до Федеральних зборів РФ, повідомляє Радио Свобода.

Третій за рахунком договір про СНО був укладений між США та Росією у 2010 році і мав, після продовження, діяти до 2025 року. Він встановлює зокрема межі стратегічних ядерних арсеналів двох країн. За словами Путіна, Росія з договору не виходить, проте дотримуватися його не буде – що теоретично може означати, що вона зможе необмежено нарощувати свій ядерний арсенал. Після припинення дії договору про ракети середньої та меншої дальності СНО – по суті єдиний договір про стратегічну стабільність між Росією та США.

Путін почав свій виступ із того, що виступає «у складний, рубіжний для нашої країни час». Він знову звинуватив країни Заходу та Україну в «обмані», «колоніалізмі» та «неоліберальних тоталітарних цінностях» та заявив про те, що російське вторгнення в Україну було вимушеним. Путін переказав – оцінивши їх з погляду Кремля – події напередодні вторгнення, заявивши, що Захід відмовив Росії у так званих гарантіях безпеки. «Це вони розв’язали війну, а ми використовуємо силу, щоб її зупинити», – заявив російський президент. Він також пустився в історичний екскурс, звинувативши Австро-Угорщину та Польщу в тому, що вони ще у ХІХ столітті прагнули відірвати «історичні землі» України від Росії. Не забув Путін і про німецьку гірничо-штурмову дивізію «Едельвейс» – таку назву недавно було привласнено одній з українських бригад.

У тому чи іншому вигляді подібні заяви вже звучали в Путінських промовах раніше, як і твердження про те, що Росія «не воює з народом України». Сама ця країна, за його словами, окупована Заходом.

Говорячи про постачання зброї Україні, Путін сказав, що чим далекобійніші системи поставлятимуться цій країні, тим далі Росія має «відсувати загрозу». Російський президент висловив думку, що «перемогти Росію на полі бою неможливо», і звинуватив країни Заходу в інформаційних атаках на молодь та церкву, а також у тому, що «педофілія там оголошується нормою життя». Не забув Путін і про ідею «гендерно-нейтрального Бога», назвавши її деградацією. «Ніхто у приватне життя в Росії не вторгається» – сказав Путін, який нещодавно підписав закон про заборону так званої «пропаганди ЛГБТ».

За словами Путіна, Захід робитиме ставку на «націонал-зрадників» і погрожував їм відповідальністю. «Але ми не зводитимемо рахунки з тими, хто відступився від батьківщини», – сказав він.

«Захід ніде нічого не досягнув», – заявив Путін, похваливши уряд за те, що економіка не впала, незважаючи на санкції. За словами президента, Росія не «повторюватиме помилок минулого» і не керуватиметься гаслом «Гармати замість масла». Значна частина послання була присвячена економіці, зокрема розвитку інфраструктури та співробітництву з країнами Азії. Путін заявив про можливість пом’якшення покарань за економічні злочини.

Президент Росії Володимир Путін виступає з посланням до Федеральних зборів РФ, 21.02.2023 Фото: kremlin.ru

Путін запропонував створити окремий державний фонд для допомоги учасникам війни в Україні та сім’ям загиблих. Він також запропонував раз на півроку давати на 14 днів відпустку учасникам війни. Тих, хто воював в Україні, він запропонував висувати в органи влади. Жителям чотирьох окупованих областей України, про анексію яких заявила Росія (не вся їхня територія під контролем Росії), Путін пообіцяв виплатити материнський капітал за дітей, народжених із 2007 року.

Путін також запропонував фактично повернутися до радянської системи вищої освіти замість Болонської системи.

Після блоку, присвяченого економіці та соціальній сфері, Путін знову перейшов до конфронтації із Заходом і заявив про те, що Росія припиняє участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння. Він звинуватив країни Заходу в причетності до «спроб завдати ударів по базах нашої стратегічної авіації» – ймовірно, маються на увазі удари безпілотників по базах у глибині російської території, які, за повідомленням багатьох джерел, завдала Україна. Також Путін зазначив, що відповідно до договору про СНО країни НАТО запросили у Росії проведення інспекції її ядерних об’єктів, що, за словами президента, наразі неможливо. У цьому контексті він заявив про зупинення участі Росії з Договору про стратегічні наступальні озброєння.

Він також заявив, що Міноборони РФ має бути готовим до проведення ядерних випробувань, зазначивши, що Росія не проводитиме їх першою.

Путін ув’язав можливе повернення до договору про СНО з позицією Франції та Великобританії, які також є ядерними державами. При укладанні колишніх договорів, перший з яких був укладений між СРСР і США в 1972 році, йшлося саме про двосторонні угоди.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.