Новим гауляйтером курортного Лазурного на Херсонщині став директор місцевого комунального підприємства Олександр Дудка

Новини
Олександр Дудка, колаборант. Фото: скріншот відео пропагандистського телеканалу

Новим гауляйтером курортної Лазурненської селищної територіальної громади Скадовського району Херсонської області російські окупанти призначили директора місцевого комунального підприємства «Лазурне» Олександра Дудку. На цій «посаді» колаборант бере активну участь у зйомках пропагандистських сюжетів і погрожує мешканцям селища.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел. 

Останнім часом Дудка Олександр Петрович активно знімається у відеосюжетах російських пропагандистів. У них він то тягне за отриманням російського паспорту напівсліпого 103-річного дідуся, то займається роздачею «пільгового» вугілля, то роздає цукерки місцевим малюкам. 

Також він у своїх відео погрожує відбирати житло у тих, хто виїхав з окупованої Херсонщини. 

До свого призначення гауляйтером Олександр Дудка очолював комунальне підприємство «Лазурне» Лазурненської селищної ради, яке займалося обслуговуванням місцевого пляжу. На цій посаді він перебував з листопада 2021 року.

Нагадаємо, що першим гауляйтером Лазурного був голова громади, учасник АТО, колаборант Сергій Бєлік. Ще наприкінці червня останньому СБУ повідомила про підозру за фактом державної зради. Востаннє про нього як про голову окупаційної адміністрації Лазурного повідомляли ще в вересні 2022 року.

Чому Бєліка усунули з посади – достеменно невідомо. Можливо, його спіймали на розкраданні російських грошей і «гуманітарки». Але більш ймовірно, що після вбивства народного депутата України від партії «Слуга народу», колаборанта Олексія Ковальова, який в 2020 році добивався висування Бєліка на посаду голови Лазурненськоі громади, останній виявився просто непотрібним окупантам.

Як повідомляв ЦЖР, фактичним керівником окупаційної адміністрації курортного селища Лазурне в Скадовському районі на Херсонщині російські загарбники був власник місцевого гостьового будинку «Настасьино» Філін Максим Сергійович, 7 липня 1984 року народження. Він є громадянином Росії, який втік з рідної Тули через величезні борги і несплату податків ще в 2013 році. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року він зіграв ключову роль в окупації Лазурненської територіальної громади, викраденні і пограбуванні місцевих жителів. Але бажаного спокою «руський мир» йому не приніс і зараз він сильно переживає за своє життя.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.