«Чиновники» окупаційного уряду на Запоріжчині Зінченко та Бойко отримали підозру від СБУ

Новини
Андрій Бойко, колаборант, «заступник міністра культури, спорту та туризму» окупаційного «уряду» РФ частини Запорізької області. Фото: inform.zp.ua

Служба безпеки України повідомила про підозру очільниці «міністерства фінансів» окупаційного уряду Запорізької області Дар’ї Зінченко, яка віддала наказ про введення в обіг російського рубля та заборони гривні на окупованих РФ територіях, та так званому «заступнику міністра культури, спорту та туризму військово-цивільної адміністрації Запорізької області» Андрію Бойку, що створював позитивний образ «русского мира”серед спортивної спільноти. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Запорізьку обласну військову адміністрацію.

«Слідчі СБУ повідомили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) «міністрам» адміністрації країни-агресора на тимчасово окупованих територіях Запоріжжя», – повідомляє Запорізька ОВА.

За даними Служби безпеки, мова йде про мешканку Донеччини, яка з 2015 року працювала в так званому «міністерстві фінансів днр». Після повномасштабного вторгнення і окупації частини Запорізької області колаборантка очолила так зване «головне управління фінансів, майнових та земельних відносин військово-цивільної адміністрації Запорізької області», а потім і відповідне «міністерство».

А також про мелітопольця – колишнього директора спортивної школи Мелітополя, який з початком вторгнення підтримав окупаційну владу та пішов на співпрацю з російськими окупантами.

Спочатку окупанти поставили його директором фейкового «департаменту культури, спорту і молоді військово-цивільної адміністрації Запорізької області», а згодом заступником у новоствореному «міністерстві культури, спорту і туризму».

В розслідуванні Уряд» окупованої РФ Запоріжчини: російсько-кримський десант і місцеві зрадники в реєстрі» ЦЖР вказував імена цих зрадників.

За повідомленням СБУ, ексдиректор спортшколи «виконує завдання кремлівського режиму щодо переформатування галузі регіону під стандарти РФ. Він особисто проводив зібрання серед працівників навчальних закладів, зокрема зі спортивними тренерами, під час яких схиляв учасників до співпраці з представниками держави-агресора». Також Бойка організовував навчання в спортшколах за програмою РФ, та влаштовував свята з нагоди «дня прапора Росії».

Зінченко ж, за висновками правоохоронців, «виконувала завдання кремля щодо переналаштування фінансової системи регіону під стандарти країни-агресора. Саме за її наказом на тимчасово окупованих територіях Запорізької області організовано введення в обіг російського рубля та заборона гривні».

Колаборантам загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.