Рада ЄС затвердила десятий пакет санкцій проти РФ

Новини
санкции
Фото: shutterstock.com

Рада Європейського Союзу 25 лютого затвердила 10-й пакет санкцій проти 121 фізичної і юридичної особи, які відповідальні за продовження агресії Росії проти України. Пакет обмежувальних заходів містить обмеження проти трьох російських банків, обмеження на імпорт асфальту, синтетичного каучуку, забороняє транзит через Росію товарів і технологій подвійного призначення, а також обмеження на адресу семи іранських виробників БПЛА.

Про це повідомляється на сайтах Європейської Ради та Єврокомісії.

«ЄС додав близько 120 фізичних та юридичних осіб до списку санкцій, включаючи російських осіб, які приймають рішення, високопоставлених урядовців та військових лідерів, причетних до війни проти України, а також довірених осіб, встановлених Росією на окупованих територіях в Україні, серед інших. У список також включені ключові фігури, причетні до вивезення українських дітей в Росію, а також організації та приватні особи, які забруднюють громадський простір дезінформацією, посилюючи військове протистояння за допомогою інформаційної війни», – йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Обмежувальні заходи також впроваджуються проти осіб в Ірані, які причетні до розробки безпілотних літальних апаратів і компонентів, що підтримують російські збройні сили. Крім того, під санкції потрапили члени та прихильники російської ПВК «Вагнер» та її діяльності в інших країнах, таких як Малі чи Центральноафриканська Республіка.

«Рішення Ради ЄС накладає подальші заборони на експорт критично важливих технологій і промислових товарів, таких як електроніка, спеціалізовані транспортні засоби, деталі машин, запасні частини для вантажівок і реактивних двигунів, а також товари для будівельного сектора, які можуть бути спрямовані в російську армію, такі як антени або крани», – повідомляє Рада ЄС.

Список заборонених товарів, які могли б сприяти технологічному вдосконаленню російського сектора оборони і безпеки, тепер включатиме додаткові нові електронні компоненти, які використовуватимуться в російських системах озброєння, знайдених на полі бою, включаючи безпілотники, ракети, вертольоти, а також спеціальні рідкоземельні матеріали, електронні інтегральні схеми і теплові камери.

Під приціл також потрапляють товари подвійного призначення. Перелік суб’єктів, які безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс Росії у загарбницькій війні, розширено додатковими 96 суб’єктами, тим самим посиливши експортні обмеження щодо них.

«Вперше цей список включатиме сім іранських компаній, що виробляють військові безпілотні літальні апарати, які використовувалися російськими військовими в її загарбницькій війні, в тому числі проти цивільної інфраструктури», – зазначається в заяві.

Крім того, Рада вирішила заборонити транзит через Росію експортованих з ЄС товарів і технологій подвійного призначення, щоб уникнути обходу. Додаткові обмеження накладаються на імпорт товарів, які приносять значний дохід для Росії, таких як асфальт і синтетичний каучук.

«Три російські банки додано до списку організацій, на які поширюється заморожування активів і заборона на надання коштів та економічних ресурсів», – йдеться у повідомленні.

Крім того, з метою протидії системній міжнародній кампанії РФ з дезінформації та маніпулювання інформацією, спрямованої на дестабілізацію сусідніх країн, ЄС та його держав-членів, Рада ЕС ініціювала процес призупинення дії ліцензій на мовлення двох додаткових ЗМІ: RT Arabic and Sputnik Arabic.

Як повідомлялось, 16 грудня 2022 року Рада ЄС затвердила дев’ятий пакет нових санкцій, спрямованих на посилення тиску на РФ у зв’язку з її війною проти України. Пакет вводить нові заходи експортного контролю та обмеження на товари і технології подвійного призначення, а також товари та технології, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки, значно розширюючи список суб’єктів, пов’язаних з військово-промисловим комплексом Росії. Зокрема, санкції застосовуватимуться до 168 додаткових суб’єктів, пов’язаних з оборонно-промисловим комплексом РФ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.