Військовому РФ Алєксандру Рубанову повідомили про підозру у воєнному злочині за ґвалтування жительки Бериславської громади на Херсонщині

Новини
Військовослужбовець РФ Алєксандр Рубанов, підозрюваний у воєнному злочині Фото: Мост

СБУ повідомила про підозру у воєнному злочині військовослужбовцю Збройних сил РФ з Карачаєво-Черкесії Алєксандру Рубанову за ґвалтування жительки Бериславської територіальної громади Херсонської області. Слідство встановило, що він самовільно поселився в будинку своєї жертви і погрожував розправою над її дитиною. За жорстоке поводження з цивільним населенням, порушення законів та звичаїв війни загарбнику загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

Текст підозри опублікований на сайті Офісу генерального прокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

В документі вказано, що село, в якому проживає жертва, було окуповано російськими загарбниками 27 лютого 2022 року. Серед представників окупаційних військ був Рубанов Алєксандр Анатольєвіч, 13 червня 1974 року народження, зі станиці Сторожової Зеленчуцького району Карачаєво-Черкеської республіки РФ. Він є військовослужбовцем розташованої там 34-ї окремої мотострілецької бригади (гірської) 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу (військова частина №01485) Збройних сил Російської Федерації.

На початку квітня 2022 року Алєксандр Рубанов, погрожуючи зброєю, зайшов до приватного будинку в Бериславській громаді, де проживала його жертва з малолітнім сином.

«Рубанов почав погрожувати жінці, що всі російські військові, які є на території села, будуть її ґвалтувати, якщо вона не погодиться вступити з ним у статевий зв’язок. Увечері наступного дня він, погрожуючи ножом, без дозволу зайшов до будинку жінки і вчинив дії сексуального характеру», – йдеться в тексті підозри.

З середини квітня Рубанов став проживати в будинку жертви без її згоди і ґвалтував її. Це тривало до кінця серпня 2022 року, поки російський військовий не виїхав за межі Бериславської громади.

Алєксандру Рубанову повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), а саме у іншому порушенні законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, що полягало у зґвалтуванні, застосуванні фізичного та морального примусу, у тому числі залякуванні шляхом погроз фізичною розправою цивільного населення.

За вчинений злочин йому загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

Це далеко не перший випадок злочинних дій військових 34-ї окремої мотострілецької бригади з Карачаєво-Черкесії. Як повідомляв ЦЖР, 25 листопада 2022 року вони вбили мешканця села Каїри Горностаївської громади Каховського району за те, що він відмовився «продавати» їм своє авто.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.