Мер Нової Каховки Коваленко перебуватиме на простої, його повноваження перейшли до начальника військової адміністрації Брусенського

Новини
Мер Нової Каховки Коваленко і Валерій Брусенський, начальник Новокаховської військової адміністрації Фото: investigator.org.ua

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко пішов у відпустку, по виходу з якої перебуватиме на простої. Його повноваження, відповідно до постанови Верховної Ради України, перейшли до начальника Новокаховської міської військової адміністрації Валерія Брусенського.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив Валерій Брусенський.

За його словами, постанова Верховної Ради України №2898-ІХ від 6 лютого 2023 року «Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Каховському та Херсонському районах Херсонської області повноважень» набрала чинності 15 лютого. Згідно неї Валерію Брусенському на період дії воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування передані повноваження міського голови Нової Каховки. 

«Міський голова Володимир Коваленко пішов у 24-денну відпустку, після виходу з якої буде на простої. Виконувати свої повноваження він не зможе, а його звільнення не передбачене законодавством. Тому він залишатиметься на своїй посаді, але перебуватиме на простої. Те ж стосується керуючого справами виконавчого комітету Новокаховської міськради Віталія Кубатка. Він вже пішов на простій, бо його посада не передбачена в структурі військової адміністрації», – пояснив ЦЖР Валерій Брусенський.

Начальник Новокаховської міської військової адміністрації також розповів, що його першим заступником з 1 березня став перший заступник міського голови Олег Тарабака. А ще одним заступником – Сергій Петрушевський, депутат Новокаховської міськради від президентської партії «Слуга народу».

Як повідомляв ЦЖР, начальником Новокаховської міської військової адміністрації президент України Володимир Зеленський 19 грудня 2022 року призначив Валерія Брусенського. Наприкінці 2020 року він був обраний головою Каховської районної ради від партії «Слуга народу». До цього він був помічником народного депутата минулого скликання від партії «Європейська солідарність» Івана Вінника. Також він раніше працював фізичним особою-підприємцем зі сферою діяльності «надання ландшафтних послуг», директором ТОВ «Тес Ко», яке займалось зеленим туризмом у селі Одрадокам’янка Бериславського району і ТОВ «Таврійські вісті», яке займалось інформаційною діяльністю і мало однойменний інформаційний сайт у Новій Каховці. 

Попри те, що міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко 15 липня виїхав з Херсонщини на підконтрольну територію України, його кандидатуру на посаду начальника міської військової адміністрації не погодили.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.