Мелітопольська зрадниця Катющенко очолить фейкову «виборчу комісію» окупованої Запоріжчини: що про неї відомо

Новини
Галина Катющенко
Галина Катющенко Фото zp-news.ru

В окупованій Запоріжчині російські окупанти та місцеві колаборанти розпочали підготовку до фейкових «виборів», що заплановані на осінь 2023 року. Російський Центризбирком запропонував на посаду «глави» фейкової виборчої комісії Запорізької області поплічницю гауляйтера Балицького Галину Катющенко, яка вже організовувала на окупованому Запоріжжі незаконний «референдум» у вересні 2022 року.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на медіа окупантів.

«Центрвиборчком Росії прийняв постанову з пропозиціями по кандидатах на посади голів виборчкомів чотирьох регіонів. Так, в «ДНР» головою виборчкому пропонується обрати Владимира Висоцького, в «ЛНР» – Олену Кравченко, в Херсонській області Марину Захарову, в Запорізькій – Галину Катющенко», – сказано в повідомленні ТАСС.

Раніше ЦИК РФ призначив Галину Катющенко та Олену Сивенкову членами «избирательной комиссии Запорожской области» з правом вирішального голосу, окремо відзначивши, що першочергово право вирішального голосу надається тим членами ЦИК, хто керував виборчкомами під час проведення незаконного «референдума».

Згідно даних російськогого Единого государственного реестра юридических лиц, Галина Катющенко є керівником «Избирательной комиссии Запорожской области» (ИНН 9001012608) з липня 2022 року.

В минулому вона працювала на телеканалі нардепа-зрадника, пізніше була відповідальною за його та запорізького осередку «Опозиційного блоку» піар-компанії, працювала у штабі під час виборів. 

Олена Сивенкова, обрана секретарем комісії, закінчила Саратовський політехнічний інститут, з 1983 року живе в Мелітополі. Працювала бухгалтером на приватних підприємствах, була членом партії «Сильна Україна».

За даними «Комерсанта», до складу виборчкому Запорізької області увійдуть кандидатури, представлені партіями: ЛДПР, «Справедливая Россия – За правду», «Новые люди», «Единая Россия» та «Российская партия пенсионеров», КПРФ, «Зеленая альтернатива» та ГО «Мы вместе».

Першою оприлюднила перелік уповноважених на майбутніх незаконних виборах політична партія «Єдиная Россия». На тимчасово окупованих територіях Запорізькій області координувати дії регіональних відділень, виборчих штабів і кандидатів буде Артем Бічаєв, депутат Госдуми від цієї партії. 

Частиною підготовки до виборів є і призначення на посаду «першого заступника губернатора» Сергія Толмачова, політтехнолога, який розробляв виборчі технології для «Единой России» та вже був задіяний в організації незаконного референдуму на окупованому Запоріжжі. Балицький підкреслив, що «досвід Сергія Олександровича безумовно допоможе провести вибори у всі рівні влади області на високому організаційному рівні».

Спікер Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко заявила, що вибори на новоокупованих територіях можуть пройти в «Единый день голосования» у вересні 2023 року. Обиратимуть «депутатів» та «губернаторів» окупаційних органів самоврядування.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter