Кабмін схвалив проект постанови про створення Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні

Новини
МКС

Кабінет міністрів схвалив проект постанови про створення Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні.

Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ.

«У компетенції Міжнародного кримінального суду є переслідування в судовому порядку конкретних осіб, відповідальних за воєнні злочини, злочин геноциду та злочини проти людяності», – пояснили в МЗС.

Україна визнає юрисдикцію МКС, для виявлення, кримінального переслідування та судового розгляду замовників і співучасників діянь, вчинених на території нашої держави під час Революції Гідності. Те ж саме стосується і злочинів, вчинених в України з 20 лютого 2014 року відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Міжнародний кримінальний суд уже розпочав розслідування воєнних злочинів в Україні, але керівництво України стверджує, що МКС зазнає труднощів, оскільки, хоча він може судити тих, хто звинувачується в окремих воєнних злочинах, він не може переслідувати керівництво Кремля за ширший злочин агресії, оскільки Росія не підписала відповідний статут.

Ван Шаак сказала, що США не зайняли твердої позиції щодо спеціального трибуналу. Однак, на її думку, є сенс у проведенні заочних судових процесів над росіянами, обвинуваченими у воєнних злочинах, якщо їх неможливо видати.

Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК і міста Севастополь розповів Центру журналістських розслідувань про розслідування воєнних злочинів, вчинених в окупованому Росією Криму, про кримінальну відповідальність колаборантів і російських пропагандистів, про прогрес у розслідуваннях «кримських справ» у національних судах та рух у справі «Ситуація в Україні» у Міжнародному кримінальному суді.

Цикл інтерв’ю з представниками органів влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, в компетенції яких знаходяться питання, пов’язані із тимчасово окупованим РФ українськими територіями, підготовлений в рамках проекту IPC за підтримки Ради Європи.