Україна підписала з Латвією декларацію про підтримку вступу до ЄС і НАТО

Новини
Латвия

Президент України Володимир Зеленський і Президент Латвійської Республіки Егілс Левітс підписали спільну декларацію про підтримку повноправної євроатлантичної інтеграції України.

«Ми підписали з Егілсом Левітсом спільну декларацію, яка засвідчує підтримку Латвією повноправної європейської та євроатлантичної інтеграції України», – зазначив Зеленський, повідомляє Офіс президента.

Президент переконаний, що лише з Україною у своєму складі Європейський проєкт стане дійсно довершеним, і лише з Україною у своєму складі НАТО стане дійсно міцним захисником народів Європи та всіх наших спільних цінностей.

Він подякував Президентові Латвії і всьому латвійському народу за незмінну підтримку України на шляху інтеграції з Євросоюзом і НАТО та на інших міжнародних майданчиках.

«Латвія завжди нас потужно підтримує, і ми вдячні їй за це. У Латвії є рівноправний голос у ЄС і в ООН, і в інших міжнародних організаціях. І ми завжди цінуємо, що цей голос завжди за правду і за Україну. Тому ця підтримка на майданчиках ООН, на засіданнях країн НАТО, на засіданнях «Рамштайну» для нас дуже і дуже важлива», – наголосив Зеленський.

За його словами, зараз Україні дуже хотілося б, аби на її підтримку було якомога більше таких міцних держав з таким міцним голосом, як Латвія.

Президент нагадав, що війна триває, і на сході України гинуть люди, і це мають розуміти у світі. «Те, що війна так далеко – це хибне відчуття. Якщо стіна з наших героїчних людей не витримає, то війна піде далі, і буде знову окупація нашої держави. Я впевнений, що ми переможемо. Але яка ціна цієї перемоги. Кількість часу – це кількість наших людей. А ми воюємо за спільні цінності і за спільне майбутнє всієї Європи», – підкреслив він.

  • Президент Володимир Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу. Також Україна припиняє переговори з РФ до зміни влади в Росії.
  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що згідно з рішенням Мадридського саміту, Україна має право обирати власний шлях, але зараз увага НАТО зосереджена на наданні негайної підтримки Україні.