Війська РФ найближчим часом навряд чи зможуть оточити Бахмут – ISW

Новини
Фото: facebook.com/easternforces

Російські війська продовжують здійснювати наступальні операції поблизу Бахмута на Донеччині. Проте найближчим часом їм не вдасться ні оточити, ні захопити місто.

Про це йдеться у звіті аналітиків вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначається, українські сили, ймовірно, створюють умови для контрольованого відходу із особливо складних ділянок східного Бахмута, хоча наразі незрозуміло, чи українське командування вирішило відступити.

Українські офіційні особи нещодавно повторили, що ЗСУ все ще контролюють ситуацію в Бахмуті, але відзначили, що обставини стають дедалі складнішими, і що росіяни залучили найпередовіші та найбільш підготовлені частини ПВК «Вагнер».

«Російський прогрес у Бахмуті був повільним і поступовим і не означає, що російські війська зможуть незабаром оточити Бахмут, а тим більше, що вони зможуть взяти місто фронтальними штурмами… Можливо, росіяни мали намір оточити українські сили в Бахмуті, але українське командування дало сигнал, що швидше за все відступить, ніж ризикує потрапити в оточення. ISW оцінює, що українські сили мають набагато більше шансів відійти, ніж потрапити в оточення, і що українці все ще зможуть утримати свої позиції в Бахмуті, якщо вони вирішать спробувати», – йдеться у звіті.

До того ж, вказують аналітики, російські війська зазнають значних втрат під час цього просування. Остаточне рішення щодо того, відходити з міста чи ні, українське командування, прийматиме залежно від того, чи зможуть вони змусити росіян дійти до кульмінацій у своїх наступах.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.