ЗСУ можуть поступово відходити з Бахмута, виснажуючи у міських боях війська РФ – ISW

Новини
Фото: facebook.com/easternforces

Підрозділи українських Збройних Сил, ймовірно, проводять обмежений тактичний відхід з Бахмута на Донеччині, виснажуючи російські війська у міських боях. При цьому ще занадто рано оцінювати наміри України щодо повного відходу з міста.

Про це йдеться у звіті аналітиків вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

«Українські сили можуть відходити зі своїх позицій на східному березі річки Бахмутка з огляду на недавні кадри з геолокацією руйнування залізничного мосту через річку на північному сході Бахмута 3 березня… На кадрах з геолокацією видно, що сили групи «Вагнер» продовжували наступ на північному сході Бахмута і 5 березня просунулися до залізничної станції Ступки… 4 березня і російські військові блогери заявили, що група «Вагнер» відтіснила українські позиції до центру Бахмута. Невідомо, чи планують українські сили утримувати позиції на західному березі річки Бахмутка», – зазначили в ISW.

За даними аналітиків, українська оборона Бахмута залишається стратегічно обґрунтованою, оскільки вона продовжує поглинати російську живу силу і техніку доти, доки українські війська не зазнають надмірних втрат. Українські війська навряд чи вийдуть з Бахмута одразу і можуть продовжувати поступовий відхід з боями, щоб виснажити російські сили шляхом продовження міських бойових дій. Російські війська навряд чи швидко здобудуть значні територіальні здобутки при веденні міської війни, яка зазвичай є вигідною для тих, хто обороняється, і може дозволити українським військам завдати значних втрат наступаючим російським підрозділам – навіть якщо українські війська активно відступатимуть.

«Центр міста Бахмут розташований на західному березі річки Бахмутка, і російським військам доведеться вести бої через цю територію, якщо вони не зможуть просунутися безпосередньо на північ або південь від Бахмута на захід від центру міста. Такі міські умови та особливості річки можуть зіграти на руку українським силам, якщо вони зможуть утримати лінію від Хромового (селище на північно-західній околиці Бахмута) на південь до траси Т0504 Бахмут-Костянтинівка», – йдеться у звіті.

Як вказують аналітики, міські бої в Бахмуті можуть ще більше виснажити і без того виснажені російські змішані сили, подібно до того, як це сталося після відходу українських військ з лінії Сєвєродонецьк-Лисичанськ, що фактично поклало край російським наступальним операціям у Луганській і Донецькій областях влітку 2022 року.

«Якщо російським військам вдасться зайняти Бахмут, вони можуть спробувати відновити наступ на Костянтинівку або Слов’янськ, але їм доведеться зіткнутися з гострою нестачею особового складу та техніки. Ймовірна неминуча кульмінація російського наступу навколо Бахмута до або після його падіння, вже завершений російський наступ навколо Вугледара, а також пробуксовування російського наступу в Луганській області, ймовірно, створюють надійні умови для майбутнього українського контрнаступу», – вважають в ISW.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.