У Криму ФСБ затримала кримського татарина Едема Муртазаєва за обвинуваченням у нібито підриві залізниці

Новини
Едем Муртазаєв з дружиною. Фото з сімейного архіву

В окупованому Криму ввечері 6 березня співробітники ФСБ після обшуку в будинку під Судаком затримали 37-річного кримського татарина Едема Муртазаєва. Окупанти відвезли його до Сімферополя та обвинувачують у нібито підриві залізниці у Бахчисарайському районі. Муртазаєв хворий на епілепсію і потребує постійного контролю та підтримки інших членів сім’ї.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Facebook.

«За повідомленням з окупованого Криму, сьогодні ввечері, близько 21.00, озброєні люди скоїли напад на будинок кримського татарина Муртазаєва Едема, який знаходиться в житловому масиві Ян’и Маалі (Судак)», – написав Чубаров.

Він додав, що Муртазаєву висунуто обвинувачення за частиною 1 статті 281 КК РФ «Сприяння диверсійній діяльності», яку було введено Федеральним законом від 29.12.2022 N586-ФЗ.

«При цьому, Едема Муртазаєва підозрюють у підриві та пошкодженні частини залізниці за 12 кілометрів від станції «Сімферополь» у районі села Поштове Бахчисарайського району», – додав голова Меджлісу.

У свою чергу громадське об’єднання «Кримська солідарність» повідомляє, що за годину після початку обшуку в будинку Муртазаєва відвезли до Сімферополя.

«Постанова на обшук видана за «обставинами, які не терплять зволікання» старшим слідчим-криміналістом слідчого відділу УФСБ Росії Олександром Лавровим», – розповіли активісти.

Як зазначили у «Кримській солідарності», в документах оперативник ФСБ зазначає, що обшук у будинку кримського татарина проводився «з метою відшукання та вилучення різних предметів і документів, що свідчать про скоєння Муртазаєвим злочину, передбаченого ч.1 ст.281 КК». Спецслужба шукала паперові, електронні та інші носії, які «зберегли сліди злочину», а також інші предмети, вилучені з вільного обігу в РФ.

«Едем Муртазаєв хворий на епілепсію. Через проблеми зі здоров’ям він потребує постійного контролю та підтримки інших членів сім’ї», – додали активісти.

Увечері 23 лютого у Бахчисарайському районі Криму невідомі пошкодили залізницю, яка сполучає Сімферополь та Севастополь.

«У Бахчисарайському районі у с. Поштове сталося ушкодження залізничного полотна. Внаслідок пригоди зупинено рух електричок та поїздів», – повідомило «Головне управління МНС РФ по Республіці Крим».

До місця пригоди було направлено пожежно-рятувальні підрозділи, а також ремонтну бригаду на залізничному транспорті.

Російський Telegram-канал Baza опублікував фото пошкодженої залізничної колії.