Вже півроку в Україні заблокована націоналізація 903 обʼєктів власності РФ – StateWatch

Новини
активы рф

903 комерційних обʼєктів на території України, які належать уряду Росії та російським державним компаніям, так і не були примусово вилученні через пів року після затвердження цього переліку на засіданні Кабінету Міністрів України.

Про це заявила група аналітиків Trap Aggressor з посиланням на відповідь Міністерства економіки, повідомляє експертна організація StateWatch.

Йдеться про корпоративні права на 79 підприємств та рухоме майно, 8 літаків; 11 морських суден; 552 одиниці рухомого складу РЖД (напіввагони, вагони, платформи, тягачі тощо); 58 легкових автомобілів; 18 автобусів та вантажівок; складові для літаків, авто, причепи, газовидобувні конструкції.

Графіка: Trap Aggressor

Графіка: Trap Aggressor

Серед відомих підприємств у списку на вилучення, зокрема, містяться дані про корпоративні права:

  • 100% ТОВ «ТАТНЄФТЬ- АЗС-УКРАЇНА», що належить російському ПАТ “ТАТНЄФТЬ” імені В.Д. Шашина, яке повʼязують із президентом Татарстану Рустамом Мінніхановим.
  • 93% ПАТ «Енергомашспецсталь», що через кіпрську компанію входить у склад держкорпорації Росатом.
  • 25% ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», що належать наближеному до російського Міністерства торгівлі бізнесменові Станіславу Гамзалову.
  • 100% ТОВ «Брокард Україна», що належить кіпрській компанії Інденон Холдинг Лімітед, яка контролюється Міністерством торгівлі РФ.

5 серпня 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив проєкт указу Президента про вилучення 903 об’єктів, які належать Російській Федерації та її резидентам. За інформацією програми «Схеми», далі документ передали в РНБО, але повернули назад в уряд, а саме в Мінекономіки, на доопрацювання. З того часу, рішення про вилучення так і не було ухвалено.

“Затягування націоналізації свідчить про серйозні проблеми й недоліки у процедурах прийняття рішень та вимагає швидкої реакції від відповідальних органів влади”, – зазначають у Trap Aggressor.

Аналітики наголошують, що відповідно до Закону «Про Державний бюджет України», отримані кошти від вилучення російського майна повинні бути зараховані до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. А далі спрямовані на будівництво і реконструкцію громадських будівель, обʼєктів критичної інфраструктури, закладів охорони здоровʼя, придбання житла для ВПО та людей, які втратили домівки внаслідок російської агресії. У грудні Фонд гарантування вкладів фізичних осіб перерахував до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії суму коштів в еквіваленті 17 млрд грн з рахунків раніше націоналізованих «дочок» російських Промінвестбанк та Сбербанк.

У листопаді аналітик експертної організації StateWatch Гліб Канєвський в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар заявив, що для того щоб запустити процес виплати репарації Росією, Україна має показати світові приклад конфіскації і реалізації російського майна. Натомість наразі влада спромоглася конфіскувати активи тільки одного російського олігарха Володимира Євтушенкова.

Читайте повну версію інтерв’ю ЦЖР  Гліб Каневський: Україна має показати світові власний приклад конфіскації та реалізації російського майна

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter