Побратими та Сухопутні війська попередньо назвали ім’я бійця, якого на камеру стратили росіяни після слів «Слава Україні!»

Новини
шадура
Тимофій Миколайович ШадураФото: соцмережі

Український воїн, якого стратили російські окупанти після фрази «Слава Україні!», – попередньо, боєць 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура.

Про це повідомила пресслужба 30-ї окремої механізованої бригади і командування Сухопутних військ.

Військовий вважається зниклим безвісти з 3 лютого цього року після бойових дій в районі міста Бахмут.

«Наразі тіло нашого військовослужбовця знаходиться на тимчасово окупованій території. Остаточне підтвердження щодо особи буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз. Командування 30-ї окремої механізованої бригади і побратими Героя висловлюють щирі співчуття його рідним та близьким. Помста буде невідворотною», – йдеться в повідомленні.

«Розстріл беззбройного полоненого – цинічне й зухвале нехтування Нормами міжнародного гуманітарного права та звичаїв війни. Так вчиняють нікчемні вбивці, але не воїни. Російські окупанти вкотре засвідчили, що головною їхньою метою в Україні є лише звіряче винищення українців. Особу мужнього українського воїна попередньо встановлено. Остаточну відповідь дадуть відповідні експертизи. Жодна смерть нашого воїна не залишиться без відплати. Але ми зробимо це у законний та справедливий спосіб – на полі бою, в суді або в міжнародному трибуналі. З холодною головою, з дотриманням правил війни та з честю ми обов’язково помстимося за кожного!», – заявив Генеральний штаб ЗСУ.

шадура

Журналістка ВВС Софія Кочмар-Тимошенко повідомила, що вже шість членів родини бійця підтвердили його особу на відео.

«Наступне випробування — знайти локацію і тіло», — написала вона.

шадура

Тимофій Миколайович Шадура Фото: соцмережі

За інформацією журналіста Юрія Бутусова, воїни 163-го батальолну ТРО стверджують, що впізнали Героя, якого розстріляли росіяни за те, що на вимогу зняти шеврон ЗСУ він відмовився та гордо відповів «Слава Україні».

Це, за інформацією Бутусова, Мацієвський Олександр Ігоревич, солдат роти вогневої підтримки 163-го батальйону Територіальної оборони міста Ніжин 119-ї бригади сил ТРО.

Російські окупанти вбили українського військовополоненого, який без зброї сказав «Слава Україні!». Відповідне відео з’явилось у соцмережах.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.