Черговий обмін полоненими: Україна повернула 126 захисників та 4 захисниць

Новини
обмін полоненими
Черговий обмін полоненими: Україна повернула 126 захисників та 4 захисниці

Відбувся черговий обмін полоненими військовослужбовцями між Україною і Росією Україна. З російського полону повернули 126 захисників та 4 захисниць.

Про це повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

«Черговий обмін полоненими – нам вдалося повернути додому 130 наших людей: 126 захисників та 4 захисниць. Це воїни ЗСУ, нацгвардійці, прикордонники, ДССТ. Серед них – 87 захисників Маріуполя, 71 з яких – із «Азовсталі». Також повертаємо взятих у полон в районі Бахмута та Соледара – загалом 35 людей з Донецького напрямку», – заявив Єрмак.

Більшість із людей, яких Україна повернула 7 березня, мають важкі поранення.

Серед звільнених – 45 військовослужбовців Збройних сил України, 25 нацгвардійців, 23 прикордонники, 21 воїн Військово-морських сил України, восьмеро «тероборонівців» та 8 представників Державної спеціальної служби транспорту.

Як повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець, від початку повномасштабного вторгнення вже вдалося звільнити 1993 українця.

Міністерство оборони Росії повідомило, що у вівторок із підконтрольної Києву території повернуто 90 російських військовослужбовців. Їх доставлять до Москви літаками військово-транспортної авіації ВКС Росії.

16 січня 2023 року Україна повернула з російського полону 100 військових та одного цивільного – заступника мера Енергодару Івана Самойдюка, якого окупанти викрали ще 20 березня 2022 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.