У центрі Тбілісі почалися сутички з поліцією після ухвалення парламентом Грузії закону про іноагентів – такого, як у РФ

Новини
Грузия
У центрі Тбілісі почалися сутички з поліцією після ухвалення парламентом Грузії закону про іноагентів - такого, як у РФФото: Скріншот YouTube

У Грузії під час розгону мітингів проти скандального закону про «іноагентів» постраждали десятки демонстрантів. 7 березня відбувалися масові мирні протести на тлі підтримки парламентом скандального законопроєкту. Поліція почала розганяти учасників акції.

Як повідомляють місцеві кореспонденти Радіо Свобода, у демонстрантів обпалені очі та вони сильно кашляють.

За словами лікаря швидкої допомоги, потік демонстрантів, яким потрібна медична допомога, не припиняється. Близько 112 лікарів промивають очі постраждалим.

Як повідомляється, правоохоронці застосували водомети та перцеві балончики проти учасників акції протесту під парламентом.

Наразі інформація про кількість постраждалих і ступінь травм уточнюється.

Грузия 

Парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», який значною мірою наслідує російське законодавство про «іноагентів».

За проєкт проголосували 76 депутатів правлячої партії «Грузинська мрія», проти – 13 парламентарів.

«Новости Грузия» інформував, що під парламентом проходить велика акція протесту, учасники скандують «Ні російському законодавству», «Станьте на правильний бік історії».

Посольство США назвало ці події «чорним днем для грузинської демократії».

Грузия

«Сьогодні чорний день для грузинської демократії. Подальший розгляд парламентом інспірованих Кремлем законів несумісний із чітким прагненням народу Грузії до європейської інтеграції та демократичного розвитку», – наголошується в заяві.

Також американське посольство зазначає, що законопроєкти про «іноагентів» зашкодять відносинам Грузії з її стратегічними партнерами, а також «ставлять під сумнів відданість правлячої партії євроатлантичній інтеграції».

США можуть накласти санкції на відповідальних за придушення протестів у Грузії, заявив представник Державного департаменту США Нед Прайс під час брифінгу у Вашингтоні.

«Ми уважно стежимо за подіями останніх годин у Грузії. Ми бачимо повідомлення з Тбілісі, згідно з якими проти демонстрантів було застосовано сльозогінний газ та інші засоби для придушення протестів», – заявив Прай.

За словами речника Держдепу, відповідальні за придушення протестів у Грузії можуть потрапити під санкції США.

«У нас є низка інструментів, які дозволяють притягнути до відповідальності будь-кого в будь-якій країні за втручання у реалізацію того, що є універсальним правом людини», – додав він.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в екстреному зверненні у вівторок із Нью-Йорка, де вона зараз перебуває з візитом, звернулась до учасників протестів проти суперечливого законопроєкту про «іноагентів» і висловила їм свою підтримку.

Виступ Зурабішвілі цитує телеканал «Мтаварі».

«Звертаюсь до вас, хто стоїть сьогодні ввечері на Руставелі, тому що я була там багато разів. Ви представляєте вільну Грузію. Грузію, яка бачить своє майбутнє в Європі і не дозволить нікому позбавити її цього майбутнього», – наголосила вона.

Президентка Грузії наголосила, що законопроєкт про «іноагентів» не потрібен країні, й заявлені раніше обіцянки влади направити його до Венеційської комісії не мають сенсу, бо вона «дуже добре знає, що то за закон».

«З першого ж дня я говорила, що накладу вето на цей закон. Обговорювати його подробиці не вважаю за потрібне», – підкреслила Зурабішвілі.

Зауважимо, що парламент має можливість подолати президентське вето, як це вже було минулого року щодо так званого закону «про прослушку», який критикували Європейський Союз і правозахисники.