На Запоріжжі староста Світлодолинського годує окупантів пиріжками і залучає до «суботників»

Новини
Староста Світлодолинського Олена Дорошенко. Фото з відкритих джерел
Олена Дорошенко, староста Світлодолинського. Фото з відкритих джерел

Призначена окупантами старостою села Світлодолинське (Мелітопольський район) співробітниця психоневрологічного інтернату Олена Дорошенко з перших днів окупації «здавала» активістів, а тепер активно пропагує «мирне співіснування» російських військових з місцевими мешканцями – влаштовує спільні свята та залучає окупантів до інших подій. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела.

За словами місцевих мешканців, Олена Дорошенко серед перших пішла на співпрацю з окупантами – абсолютно добровільно. Розповідала, що треба «любити нову владу» і «допомагати хлопцям у всьому». А сама тим часом «здавала» односельців: надавала інформацію окупантам, про те, хто з жителів Світлодолинського та сусідніх сіл служив в АТО, хто має проукраїнські погляди. 

«Наша староста до війни працювала в Орлівському психоневрологічному інтернаті масовіком-витівником. І свій досвід перенесла і на нове місце роботи. З останнього: влаштувала в приміщенні сільської ради «чаювання» для російських військових разом з активом села з нагоди 23 лютого», – розповіла ЦЖР місцева жителька.

Чаювання, влаштоване Дорошенко для російських окупантів 23 лютого 2023 року. Фото з місцевого чату Світлодолинського

А в січні Дорошенко організувала комунальників, працівників окупаційної адміністрації, щоб ті разом з російськими військовими взяли участь у «суботнику».

З публічної подяки, яку колаборантка виставила в місцевій групі в месенджері Вайбер, зрозуміло, що чистоту наводили «солдати реактивного дивізіонного полку №1429/58», командує яким майор Гусаров Алексей Александрович.

Скриншот з листування в місцевому чаті з даними підрозділу, що стояв у січні в Світлодолинському. Фото – скриншот з місцевого чату

Ймовірно, мова йде про підрозділ 58-ї армії, що є частиною Південного військового округу РФ.

Військовослужбовці цього підрозділу брали участь і продовжують бути основою угрупування російських військ на окупованій території Запорізької області.

ЦЖР повідомляв, що базовий табір цієї армії в Мелітополі міг бути знищений ракетами HIMARS в грудні 2022 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter