Верещук обіцяє, що примусово евакуйованих дітей не розлучатимуть з батьками

Новини
дети
War refugees from Ukraine at the Slovak border crossing Vysne Nemecke, on March 6, 2022. Ukrainians are fleeing the war after Ukraine was attacked by Russia. (CTK Photo/Ondrej Deml)

Міністерка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що евакуйовану дитину має супроводжувати хоча б один з батьків або особа, що замінює їх.

Віцепрем’єр-міністерка запевняє, що дітей не будуть розлучати з рідними та евакуйовувати без супроводу дорослих. Обов’язкова евакуація дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

«Ні в якому разі дитину розлучати з родиною не будемо. Якщо дорослий ухвалює рішення, він має підписати відповідну форму і відмовитись від евакуації. Якщо є малолітня дитина на утриманні, ця опція не працює щодо одного з дорослих. Вони зобов’язані супроводжувати дитину до місця, куди буде здійснюватись евакуація», – каже Верещук.

В Україні ще минулого року ухвалили постанову щодо обов’язкової евакуації, яка оголошена лише у Донецькій області. Нова постанова була ухвалена як розширення обов’язкової евакуації з зони бойових дій. Верещук наголосила, що примусово евакуйовуватимуть дітей лише з Бахмуту.

В Бахмуті залишається щонайменше 38 дітей.

Кабінет міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій.

Херсонська міська рада та Херсонська ОВА закликала жителів Херсона та області виїхати з регіону, оскільки російські війська продовжують обстрілювати житлові квартали. Місцевим мешканцям запропонували безоплатні варіанти для евакуації.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.