Окупанти заявили про запуск найбільшої ВЕС України, захопленої у компанії ДТЕК

Новини
Вітрогенератори Ботєвської ВЕС компанії ДТЕК. Фото: botievskaya.dtek.com

Окупаційна «адміністрація» захопленої частини Запорізької області переконує, що відновлено роботу захопленої росіянами найбільшої вітроелектростанції України і однієї з найбільших в Європі – «Ботієвської ВЕС», яка входить до холдингу ДТЕК олігарха Ріната Ахметова.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У березні 2022 року Українська вітроенергетична асоціація повідомила про припинення роботи 2/3 вітроелектростанцій, більшість із них опинилися на окупованій Росією території півдня України.

Зокрема, зупинилися ВЕС холдингу ДТЕК (створеного у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» Ріната Ахметова):

«Ботієвська ВЕС» потужністю 199,88 МВт;
«Приморська ВЕС-2» – 99,58 МВт;
«Орлівська ВЕС» – 98,8 МВт;

Також було зупинено Запорізьку ВЕС (98,1 МВт) ТОВ «Юрокейп Юкрейн», яка розміщується на території шести громад Мелітопольського району: Дівнинської, Добрівської, Дунаївської, Гірсівської, Надеждинської та Мордвинівської.

Як повідомили у листопаді 2022 року Запорізькому центру розслідувань у компанії ДТЕК, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну майже всі вітроелектростанції компанії ДТЕК ВДЕ опинились на окупованій території. В перші дні війни вони призупинили генерацію електроенергії через пошкодження ліній електропередач внаслідок обстрілів.

Після цього компанія ухвалила рішення законсервувати виробничі підприємства, які знаходяться на тимчасово окупованій території. Співробітників станції було евакуйовано. Про можливість і терміни відновлення роботи вітроелектростанцій можна буде говорити тільки після деокупації територій та оцінки стану генеруючого обладнання, а також стану ліній електропередач в регіоні.

Натомість окупанти заявили, що «Ботієвська ВЕС» припинила роботу «з початком бойових дій», а необхідне обладнання було начебто вивезено на підконтрольну Україні територію.

Російські пропагандисти переконують, що наразі запущено декілька турбін, але точна кількість не наводиться. Над відновленням роботи ВЕС працюють так звані «міністерство промисловості та енергетики Запорізької області», компанії  «Таврія-Енерго» та «Россеті».

«ГОСУДАРСТВЕННОЕ УНИТАРНОЕ ПРЕДПРИЯТИЕ «ТАВРИЯ-ЭНЕРГО» зареєстроване в РФ у тимчасово окупованому Мелітополі  6 липня 2022 року, а з 22 грудня його очолив Едуард Вікторовіч Арматов – колишній «міністр промисловості» та гендиректор «Региональной энергопоставляющей компании» в самопроголошеній «ДНР».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.