Війська РФ атакували критичну інфраструктуру Києва та дев’яти областей України – Зеленський

Новини
Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Російські війська в ході масованої ракетної атаки вночі 9 березня завдавали удари по критичній інфраструктурі Києва, а також Кіровоградської, Дніпропетровської, Одеської, Харківської, Запорізької, Львівської, Івано-Франківської, Житомирської та Вінницької областей.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у Facebook.

«Тяжка ніч. Масована ракетна атака по всій країні. Київ, Кіровоградщина, Дніпропетровщина, Одещина, Харківщина, Запоріжжя, Львівщина, Івано-Франківщина, Житомирщина, Вінниччина. Атаки на об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки. На жаль, є постраждалі і загиблі. Мої співчуття рідним», – написав глава держави.

Він зазначив, що усі служби працюють. Триває відновлення роботи енергосистеми. Застосовувались обмеження у всіх регіонах.

«Ворог випустив 81 ракету, намагаючись знову залякати українців, повертаючись до своєї жалюгідної тактики. Окупанти можуть лише тероризувати мирних людей. Це все, на що вони здатні. Але це їм не допоможе. Відповідальність за все скоєне їх не мине. Дякуємо вартовим нашого неба і всім, хто допомагає долати наслідки підступних атак окупантів!», – додав Зеленський.

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький уточнив, що на Львівщині кількість загиблих внаслідок нічного ракетного удару військ РФ по житловій забудові у Золочівському районі зросла до п’яти осіб. Розбір завалів завершений.

«Загинули троє чоловіків та двоє жінок, які в цей момент перебували вдома. Пожежа знищила три житлові будинки, три автомобілі, гараж та кілька господарських будівель. Вогонь загасили. Розбір зруйнованих будівель уже завершили», – написав Козицький у Telegram.

Він зазначив, що решту ракет, які перебували у повітряному просторі Львівщини, збили сили ППО.

«Ця ракетна атака на енергетичну ситуацію в області не вплинула», – додав Козицький.

Підрозділи української протиповітряної оборони знищили 34 з 48 крилатих ракет, якими російські війська вночі 9 березня атакували українську територію. Загалом в ході масованого ракетного удару по об‘єктах критичної інфраструктури України рашисти здійснили 81 пусків ракет різного типу, включно з шістьма ракетами X-22, шістьма ракетами Х-47 «Кинджал» та 13 ракетами С-300, які ЗСУ не мають чим збивати.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter