Депутату Херсонської облради Едуарду Репілевському, який очолив «міністерство сільського господарства» окупантів, повідомили ще одну підозру у колабораціонізмі

Новини
Едуард Репілевський, колаборант Фото: gold-fund-of-ukraine.website

Херсонська обласна прокуратура 10 березня повідомила ще одну підозру відомому на Херсонщині аграрному бізнесмену, колишньому правоохоронцю, генеральному директору ТОВ «Агробізнес», почесному громадянину міста Нова Каховка, депутату Херсонської обласної ради від «ОПЗЖ» Едуарду Репілевському. Про підозру повідомлено у зв’язку з тим, що він став в. о. «міністра сільського господарства та рибальства Херсонської області». За цей злочин йому загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Текст підозри опублікований на офіційному сайті Офісу генерального прокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У повідомленні про підозру вказано, що Едуард Репілевський не пізніше 2 лютого 2023 року добровільно погодився очолити незаконно створене російськими загарбниками «міністерство сільського господарства та рибальства Херсонської області». Під час окупації правобережжя області його розташували в Херсоні на вул. Філатова, 29. 

В якості «в. о. міністра» Едуард Репілевський 6 лютого взяв участь у засіданні окупаційного «уряду області» в Генічеську, а 7 лютого добровільно погодився очолити окупаційну «міжвідомчу комісію щодо контролю за здійсненням перевезень сільгосппродукції».  

Таким чином він підозрюється у скоєнні злочину за ч. 5 ст. 111-1 КК України – колабораційній діяльності. Йому загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі. 

Нагадаємо, що 2 серпня 2022 року Херсонська обласна прокуратура повідомила Едуарду Репілевському іншу підозру в організації незаконного футбольного турніру в Новій Каховці до «дня пабєди». Перед початком «змагань» він виголосив промову на підтримку РФ, окупації Херсонщини росіянами і закликав до співпраці з загарбниками. За ч. 6 ст. 111-1 КК України йому загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі.

Як повідомляв ЦЖР, Едуард Репілевський причетний до незаконного вивезення зерна і соняшника з захоплених російськими загарбниками державних підприємств «Дослідне господарство «Асканійське», «ДГ «Каховське», «ДГ «Новокаховське», приватної компанії «Каргілл» та інших. 

Крім Едуарда Репілевського з окупантами співпрацює і його син, депутат Херсонської обласної ради від президентської партії «Слуга народу» Данило Репілевський

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.