В Новій Каховці військова адміністрація ліквідує вісім комунальних підприємств і перегляне освітню мережу

Новини
Фото: novakahovka.city

Вісім комунальних підприємств Новокаховської міської територіальної громади найближчим часом ліквідують або реорганізують. Загалом з 23 підприємств, які є на території тимчасово окупованого міста, зараз працюють лише три. Є потреба й в перегляді освітньої мережі: деякі місцеві навчальні заклади вже не працюють, а деякі можуть закритися з нового навчального року.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповів начальник Новокаховської міської військової адміністрації (далі – МВА) Валерій Брусенський.

За його словами, не потрібними є КП ««Муніципальна охорона», «Торговельний центр», «Новокаховська міська радіоорганізація», «НК ЖЕУ». 

«Їх треба ліквідувати. Ще чотири комунальні підприємства підуть на реорганізацію: «Парк культури та відпочинку», «Основа», «Козацький багатогалузевий комбінат комунальних підприємств» і «Сількомунгосп «Веселе». В існуванні того ж КП «Основа», яке займалось водопостачанням у деяких наших населених пунктах немає сенсу, бо це має робити водоканал. А тим же благоустроєм у Козацькому і Веселому може займатися КП «НК Екосервіс». Плодити 23 директори з зарплатами і всім іншим точно не має сенсу», – сказав Валерій Брусенський.

Загалом з 23 зареєстрованих комунальних підприємств і установ Новокаховської міської ради на сьогодні працюють лише три: КНП «Центральна міська лікарня м. Нова Каховка», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Нова Каховка» і пасажирське КП «Автоцентр». Останнє, за задумом керівництва Новокаховської МВА має стати універсальним підприємством до звільнення всієї громади, яка переважно розташована на лівобережжі Херсонщини. Воно відновлюватиме свій автопарк і займатиметься автоперевезеннями, матиме аварійно-комунальну бригаду для відновлення пошкоджених установ і домівок, а також водопостачанням у Веселому і Козацькому. 

«Спочатку ми припинемо контракти з директорами підприємств, які ми будемо ліквідовувати. Потім призначимо виконуючого обов’язки керівника або ліквідатора. На жаль, серед нинішніх директорів комунальних підприємств нашого міста є підозрювані в колабораційній діяльності. І міська рада з жодним із них не розірвала контракт», – пояснив Валерій Брусенський.

ЦЖР з власних джерел відомо, що з ворогом співпрацював директор КП «Торговельний центр» В’ячеслав Кузнєцов, колишній директор КП «Міський водоканал» Валерій Радованець і заступник директора КП «НК Екосервіс» Артур Григор’єв. 

Переглядатимуть також освітню мережу в громаді. Приміром, тут планують оптимізувати малокомплектні школи, в яких навчається лише 20 учнів, а також ліцей №6 в Основі, який зараз узагалі не працює. Під питанням і майбутнє зруйнованої російськими окупантами школи в селі Веселому: можливо, місцеві діти в майбутньому навчатимуться в школі сусіднього Козацького.

Повну версію інтерв’ю з начальником Новокаховської МВА Валерієм Брусенським читайте за посиланням

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter