«Староста» Проміня на Запоріжжі Ольга Яценко спочатку забрала майно з місцевої школи, а потім поселила в ній російськіх окупантів

Новини
Ольга Яценко
Ольга Яценко, колаборанткаФото Центр журналістських розслідувань

Фермерка Ольга Яценко з Проміня на Запоріжжі, яка очолила російську окупаційну «адміністрацію» сільської громади, вивозила майно з однієї зі шкіл та селила в приміщення військових РФ, а в іншій організовувала навчальний процес за російськими стандартами.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили мешканці Проміневської громади.

Ольга Вікторівна Яценко до повномасштабного вторгнення РФ була фермеркою: вирощувала овочі в с. Промінь Мелітопольського району. За інформацією місцевих мешканців, посаду в окупаційній «адміністрації» вона зайняла майже відразу після окупації району РФ. 

Мешканці Проміня, розповідають, що Яценко активно включилася в організацію фейкового «референдуму». Брала участь у формуванні так званих «виборчих комісій», залучила і своїх родичів: її син Іван Віталійович Яценко був «головою дільничої виборчої комісії» у Проміні. 

Також за повідомленнями місцевих жителів, Ольга Яценко сприяла організації навчального процесу за російськими стандартами в Промінівській школі. 

«То для неї стала прямо «сімейна справа». В школі працює її син Іван вчителем інформатики, та донька Анастасія – вчителькою російської мови і літератури. При цьому педагогічної освіти в обох нема», – розповідають мешканці Проміня.

Місцеві кажуть, що Яценко працевлаштувала родичів і в окупаційну «адміністрацію» – племінницю прибиральницею, сестру Галину Лобач – «інспектором зі збору податків», зятя теж на одну з посад.

За повідомленнями місцевих, Яценко погрозами змусила працівників Яснівської школи, яку окупанти підпорядковували Промінівській «адміністрації», передати «для забезпечення роботи» оргтехніку. Яценко, за свідоцтвом місцевих жителів, забирала техніку в присутності російськіх «казаков».

Також Яценко запропонувала приміщення школи в Ясному використовувати для поселення там військовослужбовців РФ та робочих, які працювали на будівництві оборонних споруд на території Мелітопольського та Токмацького районів.

Наприкінці листопаду 2022 року, за повідомленнями міського голови Мелітополя Івана Федорова в Яснівську школу поцілила ракета 

І хоч зруйнований був тільки прибудований спортивний зал, за вказівкою Яценко зі школи вивезли не тільки меблі, в тому числі отримані за програмою “Нова українська школа”, а навіть лінолеум і міжкімнатні двері.

“Все шкільне майно тоді бачили в дворах у тих, хто з нею приятелює або пішов на співпрацю з окупантами”, – говорять мешканці Проміня.

З 7 березня 2023 року Ольга Яценко  внесена до реєстру осіб, що переховується від органів досудового розслідування. Щодо неї відкрито кримінальне провадження за  ч. 5 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність). 

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter