У Кропивницькому і Дніпрі поховали двох льотчиків, які загинули на Херсонщині в перші дні повномасштабної війни

Новини
Загиблі на Херсонщині пілот-штурмовик Олександр Жибров і штурман Олександр Щербаков

У Кропивницькому і Дніпрі попрощалися з загиблими на Херсонщині в перші дні повномасштабної війни льотчиками. 42-річний пілот-штурмовик, командир авіаційної ескадрильї 299-ї бригади тактичної авіації ЗСУ Олександр Жибров і 25-річний штурман авіаційної ескадрильї ЗСУ Олександр Щербаков загинули 24 і 26 лютого 2022 року під Чаплинкою Каховського району. Місцеві жителі знайшли їхні тіла і поховали їх спочатку на місцевому кладовищі.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Обидва льотчики загинули, коли скерували свої підбиті росіянами літаки на колони ворожої техніки поблизу смт Чаплинка. Олександр Жибров загинув 24 лютого, а Олександр Щербаков 26 лютого 2022 року.

Вони були не єдиними військовими, загиблими в перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Каховському районі Херсонської області. За словами мешканця Чаплинки, який брав участь у пошуках і похованні наших захисників в окупованому селищі, тоді вдалося знайти тіла п’ятьох загиблих.

Крило збитого в перші дні війни українського літака, який впав біля Чаплинки

«Крім Олександра Жиброва ми знайшли тіло загиблого льотчика Олександра Щербакова. Розповідали, що його літак теж підбили і він так само спрямував його на колону російської техніки, але не встиг вчасно катапультуватися і загинув. Також ми знайшли тіла загиблих прикордонників 79-го прикордонного загону Держприкордонслужби Андрія Бугровенка, Олександра Потаповича і Анатолія Іожиця. Останнього забрала мати і поховала його в сусідній Каланчацькій громаді Скадовського району. А перших двох ми поховали разом із загиблими льотчиками на нашому кладовищі», – розповів ЦЖР мешканець Чаплинки.

Церемонія поховання льотчика Олександра Жиброва у Кропивницькому, 11.03.2023 Фото: facebook.com/krrada.official

За його словами, за дозволом для пошуку тіл загиблих прикордонників і льотчиків довелося звертатися до так званого «коменданта» Чаплинки, який представлявся «Алєксєєм Ніколаєвічєм».

Церемонія поховання льотчика Олександра Жиброва у Кропивницькому, 11.03.2023 Фото: facebook.com/krrada.official

Нещодавно тіла обох загиблих льотчиків вдалося доставити на підконтрольну територію України і провести їх в останню путь. Олександра Жиброва поховали 11 березня на Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища в Кропивницькому. Олександра Щербакова поховали 13 березня в рідному Дніпрі.

Церемонія поховання льотчика Олександра Жиброва у Кропивницькому, 11.03.2023 Фото: facebook.com/krrada.official

За особливу мужність і самовідданість, проявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Олександр Жибров і Олександр Щербаков посмертно нагороджені орденами Богдана Хмельницького III ступеня.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.