На окупованій частині Запоріжчини росіяни розграбували мережу медичної компанії

Новини
Діасервіс

Російські окупанти на тимчасово зайнятих територіях Запорізької області розграбували майно та обладнання медичної компанії «Діасервіс», а приміщення вже оголосили безхазяйним і готують до «націоналізації».

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

У переліку «безхазяйного майна», оприлюдненому окупаційним «міністерством майнових і земельних відносин», є дев’ятнадцять об’єктів, що належать медичній компанії «Діасервіс», що працює в сфері діагностики та консультування на території Запорізької та Дніпропетровської областей.

Це майнові комплекси, розташовані в районних та центрах великих територіальних громад окупованої Запоріжчини. Всі вони були захоплені та розграбовані окупантами та\або місцевими зрадниками в перші дні відкритого вторгнення РФ на територію півдня України.

Внесення цього майна в перелік «безхазяйного» означає, що окупаційна адміністрація готує об’єкти до «націоналізації» з подальшою незаконною передачею чи продажем іншим власникам.

ЦЖР з власних джерел стало відомо про стан «безхазяйного» майна.  На окупованій частині Запоріжчини знаходяться переважно  пункти забору матеріалу, а також один медичний центр «Діасервісу» в Кам’янка-Дніпровській. Саме з нього викрадено два апарати УЗД та інше вартісне обладнання, а з пунктів забору – медобладнання.

В Пологах в перші тижні вторгнення з приміщення забрали меблі, обладнання і навіть скляну тару для аналізів. При цьому центрифугу для плазмоліфтингу залишили, ймовірно не зрозуміли, що то за техніка, припускають місцеві мешканці.

В Енергодарі під вивіскою «Діасервісу» невідомі особи намагалися запустити діяльність лабораторії, а матеріал для аналізів направляти на дослідження в Крим. Водночас, на офіційному сайті «Діасервісу» розміщено  повідомлення про припинення діяльності медичної компанії на окупованих територіях. 

«Будь-яку інформацію щодо здійснення діяльності компанії «Діасервіс» на тимчасово окупованих територіях та на територіях, де ведуться активні бойові дії, слід розцінювати як недостовірну», – сказано в оголошенні.

Як стало відомо ЦЖР, керівництво «Діасервісу» звернулося в правоохоронні органи із заявою про злочин пограбування майна на тимчасово окупованих територіях.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.