Країни НАТО готові надати Україні більше ППО, бронетехніки та боєприпасів

Новини
Завантаження боєприпасів для України на військово-транспортний літак A400M, авіабаза Рота, Іспанія Фото: Silvia García Navarro

Генсек НАТО Єнс Столтенберг за підсумками зустрічі Контактної групи у форматі «Рамштайн» заявив, що союзники по Альянсу готові надати Україні більше систем протиповітряної оборони, броньованої техніки та боєприпасів.

«Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг взяв участь у віртуальній зустрічі Контактної групи з оброни України у середу (15 березня 2023 року), що відбулася під головуванням міністра оборони США Ллойда Остіна та голови Об’єднаного комітету начальників штабів генерала Марка Міллі. Обговорення було зосереджене навколо важливості продовження та збільшення підтримки для України, яка продовжує чинити опір жорстокій агресивній війні Росії», – йдеться у повідомленні.

Під час зустрічі, як зазначається, керівник НАТО поінформував про зусилля Альянсу та країн-членів щодо швидкого надання Україні ключових можливостей, включаючи більше систем протиповітряного захисту, броньованої техніки та боєприпасів.

Столтенберг підкреслив, що робота із збільшення оборонної промислової бази НАТО «є критично важливою для забезпечення політики стримування й оборони, а також для того, щоб продовжувати надавати Україні підтримку так довго, як це буде необхідним», заявили у пресслужбі Альянсу.

Станом на сьогодні дев’ять країн заявили про свій намір передати Україні понад 150 танків Leopard.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.