ТАСС поширило фейк, що політв’язень Павло Запорожець визнав себе винним у спробі теракту в Херсоні. Аудіозапис із зали суду спростовує

Новини
Павло Запорожець, викрадений російськими військовими

Російські медіа поширюють неправдиву інформацію державної агенції ТАСС, що Павло Запорожець, викрадений у травні 2022 року у Херсоні і обвинувачений ФСБ у спробі вчинити «акт міжнародного тероризму у День перемоги”,  визнав у суді себе винним.

Центр журналістських розслідувань отримав фрагмент аудіозапису з зали Південного окружного військового суду в Ростові-на Дону, де 15 березня 2023 р. обирали запобіжний захід Павлу Запорожцю в рамках сфабрикованої ФСБ справи про «теракт на 9 травня».

Під час засідання суду Павло Запорожець попросив суддю не обирати йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, скільки вважає себе невинним, не збирається ховатися від слідства чи чинити тиск на свідків. Подаємо розшифровку фрагменту аудіозапису засідання суду із заявою Павла Запорожця:

«Ваша честь, я прошу відмовити прокуророві у задоволенні клопотання. Цілком підтримую позицію мого захисту. Також хочу вкотре звернути вашу увагу, що я був незаконно затриманий, точніше, викрадений на території іноземної держави співробітниками правоохоронних органів Росії. Далі я незаконно утримувався на території Херсона протягом трьох місяців. Потім мене незаконно транспортували до Криму. Після цього взяли під варту. 

Своїми діями я не перешкоджав слідству, а навпаки, усіляко сприяв встановленню істини у справі. Я не маю намірів ховатися від суду, бо вважаю себе невинним. Я не збираюся чинити тиск на свідків у справі, оскільки це не має сенсу для невинної людини. У зв’язку з цим я прошу суд відмовити у задоволенні клопотання прокурора і обрати для мене інший запобіжний захід, не пов’язаний із утриманням під вартою».

Російське державне агентство ТАСС, кореспондент якого начебто був присутнім на засіданні, опублікувало новину, що Павло Запорожець нібито визнав себе винним в інкримінованих йому злочинах.

«Так, вину свою визнаю, але не визнаю, що мене судять у рамках кримінального кодексу, оскільки я військовослужбовець, мене повинні судити в рамках Женевської конвенції», — “цитує” Запорожця ТАСС.

Сестра політв’язня Марія Запорожець розповіла Центру журналістських розслідувань, що насправді її брат не визнав себе винним у підготовці теракту у Херсоні..

«Журналісти повідомили неправильно. Він визнав, що вчиняв певні дії в рамках певного військового завдання. Було сказано, що визнає дії, але вину [в підготовці “міжнародного теракту”] не визнає», — пояснила Марія Запорожець.

Нагадаємо:

  •  Павло Павлович Запорожець, юрист за фахом, три роки служив у Збройних Силах України. На момент окупації Херсона був цивільним. Історію викраденого ФСБ Павла Запорожця та інших політичних бранців Кремля читайте у матеріалі «Як ФСБ ліпить «терористів» зі звичайних людей».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter