ЗСУ закрили доступ ЗМІ до південних прифронтових районів та зон ведення бойових дій, а також до портів

Новини
Фото: Yaghobzaden Alfred / ABACA

Збройні сили України з 20 березня оновили умови роботи представників засобів масової інформації в прифронтових районах та зонах ведення бойових дій на Півдні України. До багатьох з них доступ журналістів повністю заборонений, це також стосується всіх об’єктів критичної та військової інфраструктури, морських та річкових портів. Ще до частини територій ЗМІ можуть потрапити лише у супроводі офіцера зі зв’язків з громадськістю.

Про це повідомляє Оперативне командування «Південь» ЗСУ.

Як зазначається, у відповідності до наказу Головнокомандувача Збройних Сил України №73 від 03.03.2022, з 20 березня 2023 року встановлено три зони для перебування і роботи представників засобів масової інформації в районах відповідальності оперативно-стратегічного угруповання «Одеса»: червону, жовту та зелену.

Зокрема, до червоної – забороненої для роботи акредитованих представників ЗМІ – зони включені прикордонні території наступних областей:

Одеська область – о. Зміїний, прикордонна місцевість на придністровському напрямку;
Вінницька область – прикордонна місцевість;

на деокупованих територіях:

в Миколаївській області (Лупареве, Лимани, Прибузьке, Любомирівка, Киселівка, Новопетрівка, Снігурівка);
в Херсонській області – смуга прибережних територіальних громад та окремі зони в межах територіальних громад населених пунктів Посад-Покровське, Правдине, Давидів Брід, Мала Олександрівка, Високопілля, а також смуга населених пунктів по обидві боки вздовж річки Інгулець;
в Дніпропетровській області – територіальні громади вздовж берега Каховського водосховища до межі області.

Крім того, до червоної зони віднесено також всі об’єкти критичної та військової інфраструктури, морські та річкові порти, незалежно від географічного розташування.

У жовтій зоні дозволяється робота акредитованих представників засобів масової інформації лише у супроводі офіцера зі зв’язків з громадськістю або іншої, визначеної командиром посадової особи. До цієї зони віднесено, зокрема:

Херсон (крім південної частини);
в Миколаївській області населені пункти: Миколаїв, Баловне, Нова Одеса, Єланець, Нововасилівка, Ольгопіль, Березнегуватське, Розанівка, Новоолександрівка, Дмитрівка, Новоскелюватка, Михайлівка, Новолазарівка, Троїцько-Сафонове, Зоря, Лепетиха, Біла Криниця, Червона Долина, Первомайське, Воскресенське, а також території Очаківської і Куцурубської громад;
в Дніпропетровській області – Зеленодольськ, Апостолове, Михайло-Заводське;
в Одеській області – територіальні громади вздовж Дунаю від гирла Бистрого до Рені, узбережжя Чорного моря і лиманів.

У зеленій зоні дозволяється робота акредитованих представників ЗМІ без супроводу офіцера зі зв’язків з громадськістю, або іншої, визначеної командиром посадової особи:

в Кіровоградській області – Бобринець, Кропивницький, Кам’янка, Світловодськ, за течією вздовж правого берега Дніпра;
Одеська, Миколаївська, Херсонська області (за виключенням місцевостей та об’єктів червоної й жовтої зон);
Вінницька область (за виключенням червоної зони прикордоння).

«У випадку виявлення представників засобів масової інформації, що порушують порядок роботи і перебування у визначеній зоні, буде вжито заходів щодо позбавлення порушників акредитації. Журналістам, що мешкають в населених пунктах жовтої і червоної зони, необхідно зв’язатися з об’єднаним координаційним пресцентром сил оборони півдня України для координації діяльності», – повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.