Рада заборонила присвоювати географічним об’єктам в Україні назви, пов’язані з РФ

Новини
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада 21 березня ухвалила зміни до закону «Про географічні назви» які забороняють присвоювати географічним об’єктам України назви, які пропагують або символізують Російську Федерацію.

За законопроєкт №7253 «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» проголосували 248 парламентарів, повідомив нардеп з фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

Згідно з документом, російська імперська політика визнається злочинною та засуджується. Відповідно, пропаганда російської імперської політики та її символіки забороняється. Крім того, виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки російської імперської політики в Україні забороняються.

Зокрема, встановлюється заборона на присвоєння географічним об’єктам, юридичним особам та об’єктам права власності назв, що глорифікують, увічнюють, пропагують або містять символіку російської імперської політики, а також держави-терориста або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, населені пункти, дати, події.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.