На окупованій Херсонщині у січні військові РФ на блокпосту розстріляли автобус з цивільними через те, що він проїхав без зупинки

Новини
Військові РФ на окупованій території України Фото РИА Новости

Російські військові 7 січня на своєму блокпосту поблизу смт Каланчак Скадовського району на окупованій частині Херсонщини розстріляли автобус з цивільними особами. Це сталося після того як водій автобуса проїхав блокпост без зупинки. Скільки людей тоді постраждало, поки невідомо.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Інцидент стався 7 січня 2023 року на російському блокпосту поблизу смт Каланчак. Автобус, який віз цивільних осіб додому, проїхав без зупинки і його обстріляли зі стрілецької зброї.

Як вдалося дізнатися ЦЖР, в автобусі перебували мешканці Чаплинки Каховського району, Брилівки Виноградівської громади Херсонського району та навколишніх сіл – загалом більше 20 осіб. Їх російські військові залучали до риття окопів у районі адміністративної межі Херсонської області і АР Крим, що є доволі поширеним явищем на цій території.

Скільки осіб постраждало внаслідок інциденту з’ясувати не вдалось.

Розстріли цивільних на російських блокпостах були непоодинокими з першого ж дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 24 лютого 2022 року на блокпосту на Каховській ГЕС окупанти розстріляли родину Федько з п’яти осіб, найменшому з яких було лише півтора місяці.

26 лютого 2022 року російські військові на своєму блокпосту на території Таврійської громади Каховського району вбили 72-річну жінку, а 27 лютого 2022 року там же вбили чоловіка. Розстріли цивільних були поширеним явищем і на інших окупованих Росією територіях.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.