Двом посадовцям створеного окупантами підприємства «Херсонская железная дорога» повідомили про підозру в колабораціонізмі

Новини
Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко, колаборантФото: соцмережі

Національна поліція України повідомила про підозру двом посадовцям створеного окупантами так званого «государственного унитарного предприятия Херсонская железная дорога» 49-річному В’ячеславу Носенку і 41-річному Анатолію Гриценку. 

Відповідні документи оприлюднені на офіційному сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

Мешканець Херсона Анатолій Гриценко підозрюється в добровільній згоді працювати «головним інженером» створеного російськими окупантами так званого «государственного унитарного предприятия Херсонская железная дорога». На цій «посаді» він публічно розповідав як він чекав на псевдореферендум з «приєднання» Херсонщини до Росії і закликав херсонців йти брати в ньому участь.

До серпня 2022 року Анатолій Гриценко працював начальником відокремленого структурного підрозділу «Херсонська дистанція захисних лісонасаджень №4 Одеської залізниці».

В’ячеслав Носенко пішов працювати на окупантів на посаді «заступника начальника – начальника відділу кадрового забезпечення» того ж так званого «підприємства». Він займався підбором кадрів і агітував людей вступати до «профсоюзу підприємства», щоб їздити на «відпочинок» з дітьми до окупованого Криму, Республіки Карелія і Сочі Краснодарського краю Росії. 

За скоєний злочин В’ячеславу Носенку загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 12 років, а Анатолію Гриценку – від 5 до 10 років.

Як повідомляв ЦЖР, Херсонська обласна прокуратура повідомила про підозру 44-річному депутату Білозерської селищної ради Херсонського району від партії «Наш край» Андрію Спіцину. За добровільне зайняття ним посади «заступника головного лікаря» в місцевій лікарні під час тимчасової окупації селища йому загрожує довічне позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.