Словаччина передала Україні чотири винищувачі МіГ-29

Новини
МіГ-29 ВПС Словаччини. Фото: BIstvan/jetphotos.com

Словаччина передала Збройним силам України перші чотири радянські винищувачі МіГ-29.

Про це йдеться у заяві на сайті Міноборони Словаччини.

Перекидання винищувачів здійснювали українські пілоти за допомогою Військово-повітряних сил Словаччини й українського персоналу.

«Дякую всім причетним за чудову професійну роботу. Словаччина на правильному боці, і цим жестом ми як країна вписалися великими літерами в сучасну світову історію, що говорить про своєчасну допомогу, щиру солідарність і велич нації», — сказав міністр оборони Ярослав Надь.

Найближчими тижнями решту літаків буде передано Україні, але з оперативних причин у відомстві не надають жодних подробиць.

Їхня передача буде підтверджена одразу після безпечної передачі українській стороні, як і в цьому випадку.

Уряд Словаччини 17 березня у рамках військової допомоги схвалив передачу Україні 13 винищувачів МиГ-29 та не названу кількість зенітно-ракетних комплексів 2K12 «Куб».

Як повідомлялось, 16 березня 2023 року президент Польщі Анджей Дуда анонсував передачу найближчими днями чотирьох польских МіГ-29 Україні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.