Генштаб ЗСУ спростував свою інформацію про «вихід військ РФ» з Нової Каховки, місцеві жителі підтвердили ЦЖР – росіяни в місті

Новини
новая каховка

Генеральний штаб ЗСУ на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що станом на 22 березня «всі підрозділи армії РФ залишили Нову Каховку» на лівобережжі Херсонщини. Пізніше Генштаб спростував цю інформацію. Місцеві мешканці підтверджують – росіяни залишаються в місті, війська РФ залишаються у великій кількості в місті в навколишніх селах.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Станом на 22 березня 2023 року всі підрозділи армії окупанта, які були розміщені в населеному пункті Нова Каховка Херсонської області залишили місто. Цьому передував обхід найближчих помешкань місцевого населення з метою наживи. Окупанти «конфісковували» у цивільного населення у великих кількостях побутову та електронну техніку, коштовності, елементи одягу та мобільні телефони», – йдеться в повідомленні Генштабу.

Пізніше з’явилася така інформація: «Окупанти і досі тимчасово знаходяться у Новій Каховці. Інформація про начебто відхід противника з даного населеного пункту була оприлюднена внаслідок некоректного використання наявних даних. Однак, ми неодмінно звільнимо і Нову Каховку».

Також в низці населених пунктів тимчасово захопленої лівобережної частини Херсонської області загарбники, за інформацією Генштабу ЗСУ, почали пошуки громадян з проукраїнською позицією. Для цього вони використовують списки учасників АТО, військових пенсіонерів та списки тих осіб, які проходили службу в правоохоронних органах України. 

Мешканці Нової Каховки не підтверджують інформацію про вихід окупаційних військ, війська РФ залишаються у великій кількості в місті в навколишніх селах.

«Вдень 23 березня в місті все було як зазвичай, окупанти нікуди не ділися. Ввечері теж по-старому: на вулиці темно і тихо, лише іноді чути постріли і як їздять машини», – розповіли вони ЦЖР.

Крім того, останні дні російських військових стало в рази більше в деяких прибережних населених пунктах Каховського району – зокрема, у Великій Лепетисі. Багато їх і в Верхньорогачицькій громаді, де окупанти окопалися в прибережній зоні і не підпускають туди місцевих. Аналогічна ситуація в Каховці.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.