Генштаб Північної Македонії погодив передачу Україні гелікоптерів Мі-24

Новини
Ударний гелікоптер Мі-24В Збройних сил Північної Македонії. Фото: mod.gov.mk

Генштаб Північної Македонії погодив передачу Україні ударних гелікоптерів Мі-24. Уряд країни розгляне це питання 29 березня.

Про це повідомила міністерка оборони Північної Македонії Славянка Петровська в інтерв’ю телеканалу Alsat.

За її словами, Північна Македонія готова передати 12 ударних гвинтокрилів Мі-24, які у 2001 році вона придбала в України. Натомість країна купить собі нові західні багатоцільові гвинтокрили.

«Вся техніка, яка наразі передана, окрім того, що це на прохання українців, вона їм потрібна, і це техніка, якою українська армія вміло користується. Це техніка, у якої відповідно до наших планів завершується строк експлуатації», – сказала Петровська.

Вона зазначила, що передача гвинтокрилів Україні не послабить обороноздатності Північної Македонії, оскільки частина гелікоптерів певний час не використовувалася.

Міністерка пояснила, що рішення щодо передачі ухвалив Генштаб, тепер питання 29 березня має розглянути уряд Північної Македонії. Вона додала, що за останній рік країна надала Україні військової допомоги на суму 30 млн євро.

За даними видання Defence24, з 12 ударних Мі-24 і чотирьох багатоцільових гвинтокрилів Мі-8/17, які є у Північної Македонії, на сьогодні використовують лише по дві машини кожного типу. Ці чотири гвинтокрили та ще чотири Мі-24 були модернізовані протягом останнього десятиліття у співпраці з ізраїльською компанією Elbit Systems.

Вони адаптовані для взаємодії з силами НАТО та оснащені авіонікою, що дозволяє використовувати окуляри нічного бачення (NVG) і систему нічного бачення Aviators Head-Up Display (ANVIS/HUD). Також додано сучасну систему навігації, інфрачервоне освітлення та інші незначні оновлення.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.