У Великій Британії друга група українських артилеристів завершує навчання на САУ AS-90

Новини
Українські артилеристи проходять навчання з експлуатції САУ AS-90 у Великій Британії Фото: defenceimagery.mod.uk

У Великій Британії завершується навчання другої групи українських артилеристів на 155-мм самохідних артилерійських установках AS-90, які Сполучене Королівство передає Україні.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ з посиланням на інформацію британського міністерства оборони.

«Українські артилеристи готові вести вогонь із застосуванням британських артилерійських систем озброєння AS-90 – друга група українських артилеристів завершує навчання на грізній 155-мм САУ AS-90. Програма є частиною незмінного зобов’язання Великої Британії підтримувати Україну в її боротьбі з Росією», – зазначили у військовому відомстві Великої Британії.

Як зазначається, понад 1000 британських військовослужбовців беруть участь у реалізації програми, яка здійснюється на об’єктах британського Міноборони на північному заході, південному заході та південному сході Великої Британії. Навчання на САУ AS-90 відбувається в спеціалізованому закладі під контролем Королівської школи артилерії та проводиться офіцерами та солдатами Королівського артилерійського полку.

Українські військовослужбовці пройшли спеціальне навчання з усіх аспектів експлуатації та обслуговування системи AS-90. Українські воїни-артилеристи мають різні досвіди: від досвідчених артилеристів до невеликого військового досвіду або зовсім без нього.

Після широкомасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року Велика Британія взяла на себе зобов’язання підтримувати Україну та є другою військовою організацією за розміром пожертв Україні, із загальним зобов’язаннями у сумі 2,3 млрд фунтів стерлінгів у 2022 році.

«Велика Британія стала першою країною, яка пожертвувала західні основні бойові танки, подарувавши ескадрон танків Challenger 2 з броньованими евакуаційно-ремонтними машинами, а також батарею з восьми гармат AS-90 у «високій готовності» та ще дві батареї у «різному ступені готовності»», – нагадали в Міноборони Сполученого Королівства.

САУ AS-90 – це гнучка, високоточна сучасна артилерійська система, яка забезпечує броньований захист свого екіпажу, одночасно дозволяючи йому вражати цілі на великій відстані.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.