Білий дім не бачить ознак неналежного використання Україною військової допомоги США – Кірбі

Новини
Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки США Фото: Reuters

Сполучені Штати не бачать ознак того, що Україна неналежним чином розпоряджається наданою США військовою допомогою.

Про це заявив координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі на пресбрифінгу у Вашингтоні, передає Укрінформ.

«Якщо мова йде про використання військової допомоги, наданої Україні, то ми не бачили жодних доказів якихось кричущих порушень», – сказав Кірбі.

Він наголосив, що українська сторона «поділяє наші занепокоєння стосовно забезпечення належної підзвітності та прозорості щодо обладнання, яке направляється на поле бою чи транспортується довкола нього».

«Звісно, ми всі прагнемо якомога більшого нагляду та підзвітності. До України надходить обладнання та системи, закуплені за кошти платників податків, але це – війна. Справжні люди воюють та вмирають. Під час бою неможливо ідеально передбачити рух кожної одиниці, яку кожен окремий солдат бере із собою у бій», – зауважив координатор.

Як повідомлялось, 27 січня 2023 року США направили в Україну генеральних інспекторів Міноборони США, Державного департаменту США, Агентства США з міжнародного розвитку USAID (Office of Inspector General) та інших відомств для нагляду за використанням коштів і ресурсів, наданих американськими платниками податків на підтримку українського народу під час розв’язаної Росією агресивної війни. Також відкриті гарячі лінії, за якими українці можуть повідомляти про будь-яку підозрілу корупційну діяльність, пов’язану з шахрайством, розтратою коштів, зловживанням або неналежним керуванням допомогою, наданою Вашингтоном.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter