Повістки у Вайбері та відстрочка за здачу трьох ухилянтів. Окупанти лякають фейками про мобілізацію в Україні

Новини

На тлі постійних російських військових втрат на фронті і прихованої мобілізації в РФ окупанти на Запоріжжі вигадують справжні жахи про мобілізацію на підконтрольній Україні території. Заявляють про роздачу повісток в меседжерах, та можливість отримати відстрочку від служби, при повідомленні воєнкомату даних про трьох ухилянтів.

Фейк: «Придатні до військової служби українці можуть відтермінувати свою мобілізацію, якщо нададуть у воєнкомати дані трьох ухилянтів», – таку брехню з посиланням нібито на новинний портал «Діалог.UA» розмістив головний фейкомет окупованої Запоріжчини, колаборант Володимир Рогов.

Фото: скріншот з телеграм-каналу колаборанта Володимира Рогова

Правда: Спростувати цю «інформацію» досить просто: на сайті «Діалог.UA» у вказану дату і час публікації немає і ніколи не було новини з таким змістом і заголовком.

Публікації на сайті «Діалог.UA» 7 березня 2023 року. Фото: скріншот сайту dialog.ua

Маніпуляція: «Мешканцям Запоріжжя повістки хочуть вручати через Телеграм та Вайбер», – повідомив окупаційний Телеграм-канал «На самом деле в Запорожье» з посиланням на члена комітету Ради з нацбезпеки Федора Веніславсього. Також в повідомленні є порада «знести всі месенджери та «Дiю», змінити номер і перейти на кнопкові телефони»

Правда: Недостовірну інформацію  спростував сам Веніславський. Він пояснив в ефірі телеканалу «Київ», що наразі не зареєстровано жодного відповідного законопроєкту, до того ж не відпрацьований механізм надсилання таких повісток. 

Також в Україні, на відміну від РФ, телеком-оператори не володіють повною інформацією про персональні дані абонентів, тож «роздачу повісток через месенджери» неможливо впровадити навіть технічно.

Журналісти видань «IPC-Херсон» та «IPC-Генічеськ» упродовж березня 2023 року відстежували у медіа Півдня і Криму, а також на сторінках у соцмережах дезінформацію, фейки, матеріали із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України. Читайте їх аналіз у матеріалі: «Перемога рубля над гривнею, заборона радянських свят та пропаганда на крові – підбірка фейків росіян за березень 2023 року».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter